47

Klimaatverandering: het ergste moet nog komen

Wetenschappers waarschuwen: de wereld is slecht voorbereid op gevolgen

In een rapport van het VN-klimaatpanel IPVV, schrijven honderden wetenschappers dat de opwarming van de aarde op korte termijn onomkeerbaar wordt. De VN moet nú ingrijpen, wereldwijd is actie nodig, om de opwarming van de aarde tegen te gaan, om gevolgen als uitputting van vers water en gewassen en de vernietiging van koraalriffen of het smelten van de Noordpool te voorkomen.

Climate Change Adaptation and Disaster Risk Reduction: Bangladesh from Momentum for Change on Vimeo.

Wereldwijd brengt de klimaatverandering belangrijke risico’s met zich mee: levens komen in gevaar onder meer door stormen en overstromingen, die alsmaar erger worden door het stijgen van het zeeniveau, waarschuwt het klimaatpanel. Ook wijst het panel op de vernieling van infrastructuur en stroompannes door extreem weer, als gevolg van de opwarming van de aarde en waarschuwt het voor grote droogte en overstromingen die de voedselbevoorrading kunnen beïnvloeden.

De Amerikaanse professor Chris Field, co-voorzitter van de groep van 309 wetenschappers die het rapport hebben opgesteld:

Als je vandaag de dag naar de wereld kijkt, zijn mensen, steden, bedrijven en landen niet voorbereid op de klimaatgerelateerde risico’s waar we nu tegenaan kijken. De klimaatveranderingen die al plaatsgevonden hebben, zijn uitgebreid geweest en hebben echt al gevolgen gehad. Het is niet zo dat klimaatverandering iets van de toekomst is.

Hoewel alle continenten door de gevolgen van de klimaatverandering getroffen zullen worden, is het vooral de arme bevolking van de landen in het zuiden die de impact het hardst zullen voelen. Michel Jarraud, chef van de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN, zegt dat mensen tot nu toe hebben kunnen zeggen dat ze uit onwetendheid het klimaat schade hebben toegebracht. “Nu is onwetendheid niet langer een excuus.”

cc-foto: United Nations

Geef een reactie

Laatste reacties (47)