Laatste update 17:49
33

Klimaatverandering: IJsberen teisteren bevolking Nova Zembla

De bevolking van het eiland Nova Zembla in het Russische poolgebied slaat alarm over een invasie van ijsberen. De roofdieren, die tot de gevaarlijkste ter wereld behoren, trekken naar het eiland als gevolg van de klimaatverandering. Al Jazeera meldt dat er sprake is van een noodsituatie omdat de ijsberen huizen en openbare gebouwen binnendringen. Sinds december hebben 52 ijsberen geregeld een bezoek gebracht aan de belangrijkste nederzetting op het eiland waar in totaal zo’n 3000 mensen wonen.

De Russische overheid heeft nog geen toestemming gegeven de beschermde dieren af te schieten. Pogingen om ze weg te jagen met honden en voertuigen hebben tot nu toe weinig effect. De wilde dieren voelen zich op hun gemak in de bewoonde omgeving. Volgens de lokale autoriteiten zijn er voortdurend zo’n zes tot tien ijsberen aanwezig in het woongebied. Ouders durven hun kinderen niet meer naar school te sturen en anderen verlaten zelfs hun huis niet meer. Een dergelijke massale invasie hebben bewoners niet eerder meegemaakt. Het ministerie van Defensie heeft eerder al leegstaande gebouwen vernietigd omdat de ijsberen ze als schuilplaatsen gebruikten. Een onderzoeksgroep zou naar het eiland afreizen om te zien hoe het probleem aangepakt moet worden.

Nova Zembla werd onder meer bekend doordat de Nederlandse poolreiziger Willem Barentsz en zijn expeditie er aan het einde van de zestiende eeuw noodgedwongen overwinterden. Twee jaar geleden zond National Geographic een reportage uit over de ijsberen in het gebied.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)