30

Klimaatverandering put ijsberen uit

IJsberen moeten steeds langere afstanden overbruggen om land te bereiken ... Welpjes overleven de reis niet

In de Beaufort Zee boven Alaska worden ijsberen alsmaar meer op de proef gesteld. De ijsschotsen waarop ze leven drijven steeds verder af van de kust als gevolg van klimaatverandering. De moeders overleven de overtocht van zo’n 687 kilometer nog wel, maar hun welpen halen het niet. Zo bleek uit onderzoek dat werd gepresenteerd op het International Bear Association congres in het Canadese Ottawa. Daarmee wordt het bestaan van de beren bedreigd.

IJsberen reizen heen en weer tussen ijsschots en land voor voedsel. Een vrouwtjes ijsbeer brak onlangs het zwemrecord. Ze zwom negen dagen aaneengesloten om de kust te bereiken en woog bij aankomst 22 kilo lichter. Haar jong redde de overtocht niet. Deze moederbeer is niet de enige. Voor steeds meer beren is de overtocht topsport die niet voor iedere beer is weggelegd.

We weten zeker dat ijsberen in de geschiedenis nog nooit zo’n lange tocht over het water hebben gemaakt”, zegt Steven Amstrup, co-auteur van het onderzoeksrapport tegen National Geographic.

Amstrup leidt de nieuwe ijsberenstudie voor het Amerikaanse Geologische Instituut USGS. Biologen volgden tussen 2004 en 2009, 68 verschillende ijsberen vrouwtjes in het gebied. Opmerkelijk was dat af en toe de signalen van de radar verdwenen maar dan na een paar dagen plotseling weer opdoken. Pas later zagen de onderzoekers de link met de periode waarin ijsberen te water gaan om het land te bereiken. Over de gehele periode was merkbaar dat de beren er steeds langer over doen om het land te bereiken.

De overtocht is zeer gevaarlijk voor jonge ijsberen, meent onderzoeker George Durner. Vijf van de elf ijsberenmoeder die zich waagden aan de lange overtocht hebben hun welpen verloren. Hoe ze dood gaan weten de onderzoekers nog niet precies. Ze kunnen verdrinken maar ook kan het zijn dat ze na aankomst zo erg onderkoeld zijn door de lange zwemtocht dat ze alsnog bevriezen en doodgaan.

Durner verwacht da de condities in de Beaufort Zee alleen nog maar erger worden door klimaatverandering. In 2010 was het zeelevel op de Noordpool de op drie na laagste van de wereld. “Het zal een negatief effect hebben op de ijsberenpopulatie”, aldus de de onderzoeker.

National Geographic: Longest Polar Bear Swim Recorded—426 Miles Straight

cc-foto: Nine Yasmine

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (30)