20

Klimaatverandering speelde een rol bij recente hittegolf

Wetenschappers hebben bevestigd dat klimaatverandering een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de hittegolf in grote delen van Europa afgelopen maand.

Volgens een analyse van World Weather Attribution, een internationale coalitie van klimaatwetenschappers en meteorologen, maakt klimaatverandering de intensiteit van dergelijke hittegolven veel hoger in Europese landen. De kans op hittegolven is minstens twee keer zo groot in België, minstens vier keer zo groot in Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Engeland, en minstens tien keer zo groot in Portugal en Spanje.

“We ontdekten duidelijke en sterke verbanden tussen de recordhitte van juni en de door de mens veroorzaakte klimaatverandering”, zegt Geert Jan van Oldenborgh, onderzoeker aan van het KNMI. “Lokale temperatuurrecords tonen duidelijk een opwarmende trend, zelfs sneller dan de klimaatmodellen die de effecten van broeikasgassen simuleren.”

“Hete maanden zijn niet langer zeldzaam in ons huidige klimaat”, zegt Robert Vautard van het Laboratory of Climate and Environmental Sciences (LSCE). “Tegen het midden van deze eeuw zal dit soort hittegolven de norm worden in West-Europa, tenzij we onmiddellijke stappen nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.”

“Deze analyse, die extreem weer in verband brengt met de klimaatverandering, toont dat hittegolven in Europa frequenter worden en in het zuiden van Europa zelfs minstens tien keer zo frequent. Het is van groot belang dat steden samenwerken met wetenschappers en gezondheidsdeskundigen om actieplannen uit te stippelen. De klimaatverandering treft nu al de bevolking, en dergelijke plannen kunnen levens redden.” Zegt Frederieke Otto, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

De enorme hitte in Europa in juni 2017 ging gepaard met bosbranden in onder ander Spanje en Portugal. In Spanje kwamen bij de bosbranden 64 mensen om het leven, en raakten 200 mensen gewon. Bij een grote band in Spanje werden 1500 mensen geëvacueerd.

Bron: De Morgen, World Weather Attribution

Geef een reactie

Laatste reacties (20)