30

Klimaatverandering spoelt je portemonnee leeg

Door toenemende regenval moeten gemeenten meer water verwerken… gevolg: rioolbelasting gaat flink omhoog

Als gevolg van de klimaatverandering zullen veel gemeenten de komende flink meer rioolbelasting gaan heffen. De verhogingen kunnen oplopen tot tien procent.

Dat blijkt uit de Gemeentelijke Barometer, een jaarlijks onderzoek van ingenieursbureau Royal Haskoning en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De veranderende neerslag is een feit waar we niet onderuit kunnen. Door de opwarming van de aarde hebben we meer last van hevige regenval. En met iedere graad die het warmer wordt, zal er meer water vallen. Volgens wetenschappelijk onderzoek zelfs 14% meer zware buiten per graad. 

Gemeenten waren daar eerst niet eensgezind over, maar nu worden ze dat steeds meer. Acht van de tien gemeenten verwacht dat de rioolheffing omhoog zal gaan.
Dat geld hebben gemeenten nodig om overtollige regen tijdelijk op te vangen om te voorkomen dat nieuwbouwgebieden en de bestaande openbare ruimte geen of minder last van wateroverlast krijgen.

185 gemeenten deden mee aan het onderzoek. Zestien procent van deze gemeenten vindt het goed als de rioolheffing met 10 procent of meer stijgt, 30 procent van de gemeenten vindt dat de belastingverhoging onder de tien procent moet blijven.

Een meerpersoonshuishouden betaalt nu gemiddeld 186 euro aan rioolheffing per jaar. Met een verhoging van tien procent zou dat uitkomen rond de 204 euro. De rioleringskosten voor heel Nederland waren vorig jaar 1,5 miljard euro.

CC foto: Wouter Hoogstra

Geef een reactie

Laatste reacties (30)