21

Klimaatverandering wordt oorzaak van komende vluchtelingencrisissen

klimaatveranderingKlimaatverandering is geen probleem meer dat zomaar zal verdwijnen. Sterker, het zal de kans op conflicten in droge delen van de wereld alleen maar vergroten, net zoals er steeds meer aanwijzingen zijn dat het de oorzaak was van de oorlog in Syrië.

Uit een nieuw onderzoek blijkt nu hoe erg de gevolgen van klimaatverandering voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden. Zelfs met de afspraken die op de klimaattop in Parijs zijn gemaakt, zullen deze delen van de wereld zo erg opwarmen dat ze in de nabije toekomst vrijwel onbewoonbaar zullen worden.

Het onderzoek, bekendgemaakt in de publicatie Climate Change, laat zien dat de temperaturen in deze twee werelddelen twee keer zo snel zullen stijgen vergeleken bij het wereldwijde gemiddelde. Het zal in de toekomst geen uitzondering zijn dat het er regelmatig 46 graden is en extreem hete dagen zullen vijf keer zo vaak voorkomen in vergelijking met het jaar 2000.

Dertig graden de minimum temperatuur
In 2050 zal de temperatuur er ’s nachts nooit meer onder de dertig graden komen. Samen met de toenemende luchtvervuiling en krachtige zandstormen, zal het in toenemende mate onmogelijk worden er nog te leven en de kans op enorme uitvluchten vergroten.

Een van de hoofdonderzoekers van het nieuwe rapport zegt dat de klimaatverandering in deze werelddelen zo groot zal zijn dat het voortbestaan van de inwoners in gevaar komt.

De wetenschappers analyseerden 26 verschillende simulaties van de klimaatverandering om hun voorspellingen te maken en gingen uit van twee scenario’s: ten eerste de aanname dat de broeikasgassen vanaf 2040 sterk gedaald zijn, ten tweede de aanname dat er niets gedaan wordt en de wereld met vier graden opwarmt.

In beide scenario’s zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika ernstig de klos. Er is geen ontkomen meer aan, aldus de onderzoekers.

Veel mensen debatteren nog over de vraag of het vluchtelingenprobleem een gevolg is van oorlog, revolutie, sektarisch geweld, geloofsconflicten of economische problemen, maar de wetenschappers die dit onderzoek deden zijn ervan overtuigd: in de toekomst hoeven we daar niet meer over te debatteren, want dan is het duidelijk dat het de klimaatverandering is die eraan ten grondslag ligt.

Salomonseilanden
Overigens lopen niet alleen het Midden-Oosten en Noord-Afrika gevaar. Ook de Salomonseilanden hebben grote problemen door klimaatverandering en de daardoor stijgende zeespiegel. Uit een nieuw onderzoek, waar voor het eerst concreet verband wordt gelegd tussen de opwarming van de aarde en het verdwijnen van de eilanden, blijkt dat vijf van de Salomonseilanden al onder de zeespiegel zijn verdwenen en dat zes andere eilanden een soortgelijk lot staat te wachten.

CC foto: World Bank Photo Collection

 

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10584-016-1665-6

Geef een reactie

Laatste reacties (21)