41

Klimaatverandering zorgt voor 100 miljoen meer armen

Wereldbank luidt noodklok in klimaatrapport over negatieve gevolgen van opwarming aarde voor ontwikkelingslanden

De Wereldbank stelt in een rapport dat de klimaatverandering sneller en beter bestreden moet worden omdat er anders in 2030 honderd miljoen armen erbij zullen komen.


In het rapport wordt er gepleit voor regulering en maatregelen omtrent klimaatverandering. De opwarming van de aarde maakt het volgens de Wereldbank veel moeilijker om armoede te bestrijden. Directeur John Roome van de klimaatafdeling zegt daarover:

We hebben de mogelijkheid om armoede te stoppen, zelfs met de huidige klimaatverandering maar om te slagen moeten we bepaalde maatregelen integreren in het ontwikkelingswerk. En dat moeten we snel doen omdat de gevolgen van klimaatverandering steeds groter worden en dat maakt het moeilijker om armoede volledig uit te roeien.” 

Mensen die in armoede leven zijn kwetsbaarder en merken de gevolgen van klimaatverandering meer door mislukte oogsten bij droogte, een verhoogd risico op ziekten en een stijging van voedselprijzen.

Volgens de Wereldbank zal dat in gebieden in Afrika en Zuid-Azië het meest te merken zijn. De opbrengst van gewassen kan in 2030 met 5 procent gedaald zijn en in 2030 met 80 procent. Daardoor kan het voedsel dat verkocht wordt in 2030 ongeveer 12 procent duurder worden en in 2080 kan dat oplopen tot 70. Ook kunnen natuurrampen negatieve gevolgen hebben en moet daar beter op voorbereid worden.

Het rapport komt drie weken voor de klimaattop in Parijs uit, waar 190 staten bijeenkomen om te praten over hoe de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden is. De Wereldbank pleit voor  ‘goede duurzame ontwikkelingshulp’ om de ‘toename van armoede door klimaatverandering te vermijden’. 

In bovenstaande video zie je wat je zelf kan doen om milieuvriendelijker te leven.

cc foto: Asian Development Bank

Geef een reactie

Laatste reacties (41)