9

Klimaatwetenschapper Velders in Time’s invloedrijkste 100 personen ter wereld

De Nederlandse atmosfeerchemicus Guus Velders is opgenomen in de lijst van 100 invloedrijkste personen ter wereld die jaarlijks door Time Magazine wordt samengesteld. Velders, die vorig jaar al door het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature werd uitgeroepen tot een van de tien meest toonaangevende wetenschappers van de planeet, is voorgedragen door acteur en klimaatactivist Leonardo di Caprio. De Oscar-winnaar schrijft in een toelichting:

“Hij heeft zijn leven gewijd aan het ontdekken hoe kleine en buitengewoon veelvoorkomende vervuilers de kracht hebben om onze natuur aan te tasten. Zijn werk was cruciaal voor een wereldwijd akkoord over het terugdringen van fluorkoolwaterstoffen in airconditioningsystemen en zijn bevindingen moedigden een industrie aan om minder schadelijke materialen te ontwikkelen. Beide waren belangrijke, praktische stappen in de juiste richting.”

Het werk van Velders was in 2016 doorslaggevend voor het akkoord van Kigali waarin het terugdringen van hfk’s is vastgelegd. India en enkele andere landen wilden meer tijd om de schadelijke stoffen uit te bannen en Velders was in staat ter plekke uit te rekenen dat het effect daarvan daarvan aanvaardbaar is. De opwarming van de aarde zou zonder dat akkoord over 85 jaar met 0,3 tot 0,5 graden toegenomen zijn.

Velders, die werkt voor het RIVM, is de enige Nederlander in de lijst waarin onder meer ook de Paus, de oprichter van Spotify en Ivanka Trump staan. In 2016 was koningin Maxima de enige Nederlander in de lijst.

Guus Velders is vrijdagavond te gast bij Pauw. Om 23:00 uur op NPO1.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)