94

Klink: Affaire met PVV zal kandidaten achtervolgen

CDA-prominent merkt op dat ook met Haersma Buma aan het roer de partij kwetsbaar blijft

Het CDA is op zijn retour met nieuwe partijleiderverkiezingen in aantocht . Aan kop gaat fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. CDA-prominent en oud-minister Ab klink twijfelt of hij een stabiele leider is. Tegen NRC zegt hij dat zijn partij zich kwetsbaar maakt wanneer Haersma Buma de nieuwe leider wordt. Zo zal hij in de verkiezingsstrijd hard afgerekend worden op het feit dat het CDA in de vorige regering een gedoogconstructie met de PVV is aangegaan.

Klink, minister van Gezondheidszorg in de vorige regering stapte uit de kabinetsformatie toen het CDA samenwerking zocht met de PVV. Hij voorspelt nu dat politieke tegenstanders kandidaten in de verkiezingscampagne ‘er onvermijdelijk mee zullen confronteren dat zij door de samenwerking met Wilders de geloofwaardigheid van het CDA op het spel hebben gezet en ons internationaal veel schade hebben berokkend’, aldus Klink in NRC. 

Niet alleen Haersma Buma, maar ook Liesbeth Spies en Henk Bleker zullen dezelfde problemen krijgen omdat zij destijds ook actief de gedoogconstructie met Geert Wilders stimuleerden. 

“Steeds weer zal hun worden gevraagd hun keuze voor Wilders te verklaren. Een keus die ze tot het allerlaatste moment volhielden. Die kwetsbaarheid is een grote handicap voor deze kandidaat-lijsttrekkers. Het zou onzinnig zijn dat te ontkennen.

Een andere CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin volgt dezelfde redenatie als Klink. Hij denkt daarom dat ‘iemand van buiten’, die zich niet heeft bemoeid met de coalitie met de PVV, meer kans maakt. Bijvoorbeeld Marcel Wintels. 

NRC: Klink: CDA maakt zichzelf kwetsbaar met Buma als leider

cc-foto: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)