64

Klink: Ik heb me verkeken op marktwerking in de zorg

Oud-minister van Volksgezondheid in Vrij Nederland: 'Kwaliteit is eigenlijk nooit een aandachtspunt geweest in de bekostiging van de zorg'

Oud-minister Ab Klink geeft toe dat hij zich verkeken heeft op de effecten van de marktwerking in de zorg. In een interview in Vrij Nederland zegt hij erop te hebben vertrouwd dat medici niet méér zouden gaan behandelen. Uit onderzoek blijkt echter dat ziekenhuizen toch overbodig behandelingen zijn gaan uitvoeren, om voldoende ‘productie’ te draaien.

Klink was tussen 2007 en 2010 verantwoordelijk voor Gezondheidszorg. In Vrij Nederland zegt hij:

Kwaliteit is eigenlijk nooit een aandachtspunt geweest in de bekostiging van de zorg. Binnen dit systeem belonen we alleen de verrichtingen. Dat moet veranderen.”

Het volume aan behandelingen is na de introductie van marktwerking in de zorg geëxplodeerd. Ook blijkt dat in sommige regio’s veel meer behandelingen plaatsvinden zonder dat daar medische gronden voor zijn.

Klink erkent dat hij de nadelen van het systeem tijdens zijn ministerschap al had gezien en tot inzicht kwam dat hij iets moest veranderen. Hij zegt een ‘nieuwe agenda’ te hebben ingezet om de volumegroei tegen te gaan, maar hij erkent dat het absoluut een feit is dat destijds eerder naar de prijs is gekeken dan naar de volumeontwikkeling.

Vrij Nederland: Oud-minister verkeek zich op effecten marktwerking zorg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)