Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klink: Patiënt betaalt eigen service

  •  
20-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-AbKlink_300.jpg
Hoeveel winst ziekenhuizen maken op de servicekosten weet Klink niet
Gebruik van telefoon, televisie en internet in het ziekenhuis worden niet gedekt door de AWBZ, en dus mogen ziekenhuizen en andere zorginstellingen zelf bepalen wat en voor hoeveel zij een service in rekening brengen. Dat schreef demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag aan de Tweede Kamer.
SP-Kamerlid Henk van Gerven had Klink om opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in de Consumentengids. Daaruit bleek dat ieder ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis en de gehandicapteninstelling zelf bepaalt of zij patiënten wel of niet compenseert in de servicekosten. Uit onderzoek blijken grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen, is te lezen in de Volkskrant.
“Ik ben van mening dat, net als bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, er voor instellingen vrijheid moet zijn aanvullende diensten en producten te bieden”, schrijft Klink de Kamer. Het verblijf in zorginstellingen als ziekenhuizen en gehandicapteninstellingen wordt betaald uit de AWBZ, maar de extra servicekosten vallen daar niet onder. Hoeveel winst ziekenhuizen maken op de servicekosten is Klink niet bekend.
Klink vindt dat de zorginstellingen zelf mogen bepalen of ze de kosten in rekening brengen. Ziekenhuizen moeten wel duidelijk communiceren over extra kosten, schrijft de minister.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.