Laatste update 29 januari 2017, 08:57
61

KLM weigert eerste reizigers uit moslimlanden die naar VS willen vliegen

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zaterdag ten minste 7 passagiers de toegang geweigerd tot een vlucht naar de Verenigde Staten. KLM reageert hiermee op het decreet van president Donald Trump, die mensen uit bepaalde gebieden van de wereld de toegang tot de Verenigde Staten heeft besloten te weigeren. De reizigers waren weliswaar in het bezit van een visum voor de VS, zegt KLM, maar mochten toch niet meevliegen naar Amerika, omdat ze daar niet door de controles zouden zijn gekomen, aldus KLM. Reizigers uit Irak, Iran, Jemen, Soedan, Libië, Somalië en Syrië zijn voorlopig niet welkom in de Verenigde Staten.

Het decreet van Donald Trump om moslims uit zeven verschillende landen te weren, is vrijdag direct ingegaan. Inmiddels zitten gedupeerden op luchthavens verspreid over de VS vast omdat hen de toegang is geweigerd: ze waren al op weg naar de VS toen het decreet werd uitgevaardigd. Onder hen onder meer een tolk die 10 jaar voor de Verenigde Staten in Irak heeft gewerkt.

Zo zijn ook in Caïro zeker zeven reizigers die onderweg waren naar de VS tegen gehouden. Zes van hen kwamen oorspronkelijk uit Irak, één reiziger komt oorspronkelijk uit Jemen. Allen zijn geweigerd om met Egypt Air naar vliegveld JFK (New York) te vliegen, slechts uren nadat Trump het decreet heeft ondertekend. De zeven vluchtelingen werden op het vliegveld nog geëscorteerd door de VN vluchtelingenorganisatie, maar door de Egyptische autoriteiten verboden aan boord te gaan van het vliegtuig.

Inmiddels worden talloze reizigers de toegang tot de VS ontzegd, zelfs reizigers die in het bezit zijn van een zogenoemde ‘green card’, een permanente verblijfsvergunning. Buitenlanders die in het bezit zijn van een Amerikaanse green card zouden zonder beperkingen moeten kunnen wonen en werken in de Verenigde Staten, maar zij die oorspronkelijk uit één van de zeven geblokkeerde landen komen, mogen de VS nu niet in.

Eén van de meest prominente geweigerden is de Iraanse filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent Asghar Farhadi. Zijn film The Salesman is genomineerd voor een Oscar in de categorie Buitenland. In 2012 schreef hij nog geschiedenis door met zijn film A Separation de allereerste Oscar voor een Iraanse film ooit te winnen.

Update 22.00

De maatregelen van Donald Trump waardoor inwoners van een zevental landen de VS niet meer inloggen heeft voor veel paniek gezorgd. Thomas Erdbrink, onze man in Teheran, laat weten dat veel mensen radeloos zijn.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het inreisverbod een belediging voor het Iraanse volk. Het land heeft dan ook besloten om het aantal visa voor Amerikaanse toeristen te beperken.

De Franse president François Hollande heeft Europa opgeroepen om een eensgezind antwoord te formuleren op Donald Trump. Bij een bijeenkomst van Zuid-Europese landen in Lissabon zei hij:

“Als de Amerikaanse president uitspraken doet over Europa en als hij de brexit voorstelt als een na te volgen voorbeeld voor andere landen, dan denk ik dat we hem ferm van antwoord moeten dienen […] Europa staat voor het uur van de waarheid. Als de Amerikaanse president van de gelegenheid gebruikmaakt om te zeggen dat hij niet overtuigd is van het nut de Europese Unie, dan moeten we hem een antwoord geven.”

Update 22.45

Op het internationale vliegveld van New York, JFK, zijn inmiddels talloze advocaten bijeengekomen om reizigers bij te staan die vastzitten op het vliegveld vanwege het decreet van Trump. Buiten het vliegveld hebben demonstranten zich verenigd om te protesteren tegen het discriminerende beleid van de president.

NOS: KLM weigert eerste VS-reizigers vanwege maatregel Trump
The Guardian: US-bound migrants blocked from flying to JFK airport

Ze benadrukken bovendien dat de medewerkers van de grenscontroles ook maar iets doen, aangezien ze geen duidelijke richtlijnen hebben gekregen. Zo zou per persoon die een green card, een permanente verblijfsvergunning, heeft gekeken worden en besloten of die persoon wel of geen toegang tot de VS krijgt. De basis van dat besluit ligt volledig in handen van de grenswachter.

Inmiddels is overigens ook bekend gemaakt dat ook reizigers met meerdere nationaliteiten, bijvoorbeeld de Canadese en de Somalische, óók de toegang tot de VS geweigerd zal worden.


cc-foto: Pieter van Marion

Geef een reactie

Laatste reacties (61)