Laatste update 20 januari 2016, 23:32
22

Klokhuis reageert op seksistisch filmpje

 

Op Facebook is ophef ontstaan rondom een uitzending van het NTR-programma Klokhuis. In een (hergebruikte) dramascène, uitgezonden op woensdag 13 januari, zouden racistische en seksistische vooroordelen worden gepropageerd, zo luidt de kritiek.

In de bewuste scène is te zien hoe een zwarte man bij een bushalte een witte vrouw in de kont knijpt, waarna de vrouw – duidelijk niet gediend van zijn avances – boos wegloopt. Even later komt de vrouw terug, de man zit inmiddels op het bushaltebankje met een ‘levensechte’ witte pop. De man knijpt de vrouw wederom in de kont, maar geeft de pop er nu de schuld van. Maar nu raakt de vrouw niet beledigd, integendeel. Ze eindigt zoenend op de schoot van de dummy.

Tegenover de redactie van Joop reageert Klokhuis:

Er is enige ophef naar aanleiding van een oude klokhuis scène, die nu herhaald werd. In deze scène wordt een vrouw in haar bil geknepen door een man, en daarna door een pop, waarachter dezelfde man schuil gaat. Wij zijn zelf bij nader inzien niet blij met deze nogal flauwe Benny Hill humor, en na Keulen ligt een scene als deze natuurlijk terecht gevoeliger dan jaren geleden, toen de scene werd gemaakt. Kortom de kritiek van vrouwonvriendelijkheid of seksisme nemen we ter harte, en we zullen de scene niet meer herhalen. Van racisme in de scene was echter in het geheel geen sprake: de vrouw valt uiteindelijk wel voor de pop en niet voor de man. Heel geestig? nee. Maar elke suggestie van racisme berust echt volkomen op een misverstand. Dat de rol van de man toevallig door een acteur van Surinaamse achtergrond gespeeld wordt mag er niet toe doen, want wij vinden juist dat in Klokhuis iedereen alles moet kunnen spelen. De vrouw kiest dus niet een witte in plaats van een zwarte man, maar ze kiest een pop en niet de mens. Zo is het filmpje bedoeld. Wel vinden we zelf het filmpje nogal flauw en zoals eerder genoemd, seksistisch, en om die reden zullen wij deze scène niet meer uitzenden.
De video is desalniettemin nog steeds terug te zien op de website, en wel hier.
Hieronder de Facebookpost van Ayala Levinger, die de aflevering met haar mobiel filmde.

I am so angry! yesterday watching a show on tv for kids with my kids. The show decided to explain to kids what is sexual harassment: it is when a brown someone almost can’t control his nature to touch a woman’s ass. But when a blue eyed white man does that every woman should consider that a compliment. she actually came back to the bus stop asking for it.het klokhuis, min 4.16http://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3127/Leonard+van+Munster

Posted by Ayala Levinger on Thursday, 14 January 2016

Geef een reactie

Laatste reacties (22)