24

Klokkenluider Chelsea Manning opnieuw in de cel

Chelsea Manning, de Amerikaanse oud-militair en klokkenluider, is vrijdag gevangengezet nadat ze voor een jury weigerde vragen te beantwoorden in een onderzoek naar WikiLeaks en diens oprichter Julian Assange. Manning zat eerder al zeven jaar in een Amerikaanse cel wegens het lekken van militaire informatie naar WikiLeaks. Die informatie bestond onder meer uit videobeelden waarop te zien is hoe bij een Amerikaanse helikopteraanval Iraakse burgers werden gedood.

De zogeheten grand jury waarvoor Manning moest verschijnen is onderdeel van een federaal onderzoek naar WikiLeaks. Dat onderzoek werd geopend nadat WikiLeaks informatie over de campagne van oud-presidentskandidaat Hillary Clinton openbaarde in 2016. Die informatie zou volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn verkregen door hackers aangestuurd door de Russische overheid.

Donderdag liet Manning in een schriftelijke verklaring al weten:

‘Gisteren moest ik voor een geheime grand jury verschijnen nadat ik immuniteit heb verkregen voor mijn getuigenis. Alle inhoudelijke vragen hadden betrekking op mijn onthullingen aan het publiek in 2010, vragen die al uitvoerig heb beantwoord voor de krijgsraad in 2013.’

Volgens Manning is de nieuwe, gedwongen getuigenis een aantasting van haar rechten. Daarover zegt ze:

‘Uit solidariteit met vele activisten die zich tegen de macht durven uit te spreken, zal ik me aan mijn principes houden. Ik zal elke juridische mogelijkheid uitproberen. Mijn juristenteam betwist de legitimiteit van deze geheime jury en ik ben bereid de gevolgen te dragen van mijn weigering [een verklaring af te geven].’

De rechter heeft Manning vanwege haar weigering minachting van het hof ten laste gelegd en haar opsluiting bevolen tot ze getuigt, of tot het onderzoek naar WikiLeaks is afgerond.

Bron: The Daily Beast / Beeld: Screenshot ABC News Australia

Geef een reactie

Laatste reacties (24)