Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSA-klokkenluider Edward Snowden vraagt politiek asiel aan in Frankrijk

  •  
15-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
snowden
De voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden, die al zes jaar in Rusland verblijft, heeft de Franse president Emmanuel Macron gevraagd om hem politiek asiel te verlenen. Snowden publiceert deze week zijn memoires waarin hij onder meer vertelt over zijn ruzie met Julian Assange, zijn wantrouwen jegens The New York Times en zijn motieven om de afluisterprogramma’s van de NSA te onthullen.
De VRT schrijft:
"In de Verenigde Staten wordt Edward Snowden gezocht omdat hij staatsgeheimen naar buiten heeft gebracht. Informaticus Snowden werkte eerst voor de CIA en daarna voor de veiligheidsdienst NSA. Hij kwam op het spoor dat de Verenigde Staten – en ook Groot-Brittannië – op een nooit geziene schaal mensen en organisaties afluisterden. Die informatie smokkelde Snowden naar buiten, op kleine geheugenkaarten."
In een interview met de Franse zender France Inter – dat morgen in zijn geheel zal worden uitgezonden – vertelt de Amerikaan in ballingschap dat hij de de toenmalige Franse president François Hollande al in 2013 om asiel vroeg. In een previewvideo noemt Snowden het ‘triest dat de enige plek waar een Amerikaanse klokkenluider vrijuit kan spreken Rusland is’.
Afbeelding: screenshot Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.