64

Klokkenluider PRISM-schandaal maakt zich bekend

29-jarige oud-medewerker CIA openbaarde gigantisch privacy-schandaal ... Opvallende gelijkenis in ontkenning Google en Facebook

De Britse krant The Guardian heeft – op zijn eigen verzoek – de naam bekend gemaakt van de klokkenluider die het PRISM-schandaal openbaarde. Het gaat om de 28-jarige Edward Snowden die nu in Hong Kong verblijft maar zou overwegen in IJsland asiel aan te vragen. PRISM is de benaming van een systeem waarmee de inlichtingendienst NSA toegang zou hebben tot alle gebruikersinformatie van vitale internetdiensten als Google, Microsoft, Skype, Apple en Facebook.


De NOS meldt:

Snowden zegt dat hij niet in een samenleving wil leven “waarin alles wat ik zeg en doe wordt vastgelegd”. Als medewerker van de CIA was hij naar eigen zeggen in staat om alle gewenste mails, creditcards, telefoongesprekken en internetwachtwoorden in te zien. De oud-CIA’er wil zichzelf niet vergelijken met Bradley Manning, de Amerikaanse militair die geheime documenten lekte via WikiLeaks. Snowden zegt Manning weliswaar te bewonderen, maar benadrukt dat hij zelf absoluut geen informatie heeft gelekt die anderen in gevaar brengt.

Snowden werkte tot voor kort voor een onderaannemer van de inlichtingendienst NSA, Booz Allen Hamilton, en verdiende zo’n 200.000 dollar per jaar. Hij vreest nu voor zijn leven en veiligheid.

Update 00:45

Slate signaleert dat de ontkenningen van Facebook-topman Mark Zuckerber en Google-topman Larry Page opvallende gelijkenissen vertonen. Beiden ontkennen van het bestaan van PRISM op de hoogte te zijn en gebruiken daarvoor exact dezelfde omschrijvingen. Maar voordat u een alu-hoedje gaat vouwen: de overeenkomsten kunnen ook het werk zijn van advocaten, die denken immers allemaal op dezelfde manier.

Bron: The Guardian
Eerder op Joop: Big Brother bestaat echt

Geef een reactie

Laatste reacties (64)