Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klokkenluider PRISM-schandaal maakt zich bekend

  •  
09-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
edward_300.jpg
29-jarige oud-medewerker CIA openbaarde gigantisch privacy-schandaal ... Opvallende gelijkenis in ontkenning Google en Facebook
De Britse krant The Guardian heeft – op zijn eigen verzoek – de naam bekend gemaakt van de klokkenluider die het PRISM-schandaal openbaarde. Het gaat om de 28-jarige Edward Snowden die nu in Hong Kong verblijft maar zou overwegen in IJsland asiel aan te vragen. PRISM is de benaming van een systeem waarmee de inlichtingendienst NSA toegang zou hebben tot alle gebruikersinformatie van vitale internetdiensten als Google, Microsoft, Skype, Apple en Facebook.
Snowden zegt dat hij niet in een samenleving wil leven “waarin alles wat ik zeg en doe wordt vastgelegd”. Als medewerker van de CIA was hij naar eigen zeggen in staat om alle gewenste mails, creditcards, telefoongesprekken en internetwachtwoorden in te zien. De oud-CIA’er wil zichzelf niet vergelijken met Bradley Manning, de Amerikaanse militair die geheime documenten lekte via WikiLeaks. Snowden zegt Manning weliswaar te bewonderen, maar benadrukt dat hij zelf absoluut geen informatie heeft gelekt die anderen in gevaar brengt.
Snowden werkte tot voor kort voor een onderaannemer van de inlichtingendienst NSA, Booz Allen Hamilton, en verdiende zo’n 200.000 dollar per jaar. Hij vreest nu voor zijn leven en veiligheid.
Update 00:45
Slate signaleert dat de ontkenningen van Facebook-topman Mark Zuckerber en Google-topman Larry Page opvallende gelijkenissen vertonen. Beiden ontkennen van het bestaan van PRISM op de hoogte te zijn en gebruiken daarvoor exact dezelfde omschrijvingen. Maar voordat u een alu-hoedje gaat vouwen: de overeenkomsten kunnen ook het werk zijn van advocaten, die denken immers allemaal op dezelfde manier.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.