48

Klokkenluider Snowden vraagt asiel aan in Ecuador

UPDATE Ecuador moet nog beslissen over asielaanvraag ... Snowden doet hetzelfde als Julian Assange ... Klokkenluider wordt begeleid door een juridisch adviseur van Wikileaks

Klokkenluider Edward Snowden heeft asiel aangevraagd in Ecuador. Dat meldt de minister van Buitenlandse Zaken in Equador op Twitter.

Update onderaan de tekst

Edward Snowden die voor de NSA werkte, is aangeklaagd wegens diefstal en lekken van overheidsgegevens en defensiegegevens. Hij werkte als systeembeheerder bij een onderaannemer van de Amerikaanse Inlichtingendienst. Hij onthulde het gebruik van het spionageprogramma PRISM.

Vanochtend vloog Snowden van Hong Kong waar hij was ondergedoken naar Moskou. Daar wacht hij nu op het vliegveld op een verdere reis naar Latijns-Amerika. Volgens klokkenluiderswebsite WikiLeaks wordt Snowden begeleid door  een juridische adviseur van Wikileaks.

In augustus 2012 kreeg oprichter Julian Assange van klokkenluiderswebsite WikiLeaks politiek asiel van Ecuador. Ook Assange wordt door de Amerikanen gezocht voor het bekendmaken van geheime documenten.

Hij zit sinds vorig jaar vast in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad Londen. De Britten willen hem uitleveren aan Zweden in verband met een verkrachtingszaak. Assange is bang dat Zweden hem vervolgens aan de Verenigde Staten uitlevert.

Update 23:30 De Verenigde Staten hebben alle landen op het westelijk halfrond geadviseerd om Edward Snowden geen grens meer te laten passeren en nergens toe te laten. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond verklaard:

De VS waarschuwt overheden: Snowden wordt gezocht wegens diverse misdrijven, en iedere vorm van internationaal reizen moet hem ontboden behalve een reis die ervoor zorgt dat hij terugkeert naar de Verenigde Staten.

Snowden zit nog steeds in Rusland.

Update maandag 10.30
Ecuador heeft nog geen beslissing genomen over de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken tegen de verslaggevers van de internationale persbureaus gezegd. NRC Handelsblad citeert:

We analyseren de aanvraag met grote verantwoordelijkheid.”

Ecuador behandelt de asielaanvraag van Snowden als een “principekwestie”. Volgens Patino gaat het “om de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van burgers wereldwijd.”

Update 12.00
Snowden heeft een vlucht naar Cuba geboekt, vanwaar hij hoopt door te reizen naar Ecuador. Zijn vlucht naar Havana vertrekt maandag om 12.05 uur Nederlandse tijd uit Moskou. Dat heeft een woordvoerder van Aeroflot bekendgemaakt, zo meldt de Volkskrant.

Update 14.15 ‘Snowden niet aan boord van vlucht naar Cuba’

Klokkenluider Edward Snowden was maandag niet aan boord van de vlucht naar Cuba die hij had geboekt. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van de verklaring van een woordvoerster de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot.

Volkskrant: Snowden vertrekt rond middaguur naar Havana

NRC: Ecuador moet nog beslissen over asielaanvraag Snowden

Lees ook: Voorganger Snowden: ‘Amerika zal alles doen hem kapot te maken

Geef een reactie

Laatste reacties (48)