36

Klopjacht op neonazi’s in Duitsland, Nederland en Zwitserland

Weerwolf Commando's uit op omverwerpen Duitse staat ... Politie doet invallen op diverse locaties ... Frankrijk arresteert Breivik-sympathisant

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft de jacht geopend op een mogelijk nieuw terreurnetwerk, Weerwolf Commando’s genaamd. Woensdagochtend zouden op diverse plekken invallen zijn gedaan, waaronder in Nederland, dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. In totaal zijn 11 woningen, kantoorpanden en cellen doorzocht en verdenkt men 6 personen van het vormen van een terroristische organisatie.

De Weerwolf Commando’s zouden uit zijn op de omverwerping van de Duitse staat. De Duitse politie werkte bij de klopjacht samen met terrorisme-experts uit Nederland en Duitsland. De inval in Nederland vond in Den Haag plaats en werd uitgevoerd door de Nederlandse politie. Er zijn voor zover bekend nog geen aanhoudingen verricht.

De Weerwolf Commando’s ontlenen hun naam aan het ‘Werwolf’-project van Joseph Goebbels, die in 1944 een speciale commando-eenheid wilde om achter de vijandige frontlinies te kunnen opereren. De commando’s bleken in de uitvoering echter een sterkere propagandatool, dan een factor in de gewapende strijd.

Breivik
In Frankrijk werd dinsdag een Noorse neo-nazi gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag. De Noor Kristian ‘Varg’ Vikernes staat bekend als sympathisant van massamoordenaar Anders Breivik. Dat meldde de Volkskrant. De Franse autoriteiten kwamen in actie nadat de vrouw van Vikernis, die in het verleden al was veroordeeld voor moord, vier geweren had gekocht.

Vikernes was één van de 530 mensen die van Breivik een kopie ontvingen van diens ideologische manifest. Breivik vermoordde in juli 2011 77 mensen: acht mensen met een aanslag met een autobom in het regeringskwartier in Oslo en 69 jongeren op het eiland Utøya.

Der Spiegel: ‘Mutmaßliches Terror-Netzwerk: Europaweite Razzia gegen rechtsextreme “Werwolf”-Zelle

De Volkskrant: Frankrijk arresteert Breivik-sympathisant voor plannen aanslag

cc-foto: Max Braun

Geef een reactie

Laatste reacties (36)