Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KLPD: Opsporing via media werkt averechts

  •  
09-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
politie300_02.jpg
Politieberichten over voortvluchtige tbs'ers of gedetineerde hebben haast geen effect
Wanneer een gevangene na een ernstig misdrijf de benen neemt moet het Openbaar Ministerie binnen 48 uur beslissen of het publiek wordt ingeschakeld. Het OM is in principe verplicht de melding door te geven, tenzij er een goede reden is om het publiek niet op de hoogte te stellen. Volgens Lora Janse, teamchef bij het Korps Landelijke politiediensten (KLPD), werken de politieberichten op televisie juist averechts.
Janse zegt in een interview met de Volkskrant:
Soms is het nuttig het publiek om hulp te vragen, maar in de praktijk verstoren tips vaak juist ons opsporingswerk. Het gevolg is dat we minder regie hebben over ons werk, dat veel meer is dan het natrekken van tips, die vaak betrekkelijk weinig opleveren […] In de praktijk blijkt het vaak moeilijk iemand te herkennen op basis van een foto.
Bovendien worden vrijwel alle voortvluchtigen weer gearresteerd. De Groep Opsporing Onttrekkingen (GOO), een eenheid van de KLPD die belast is met het opsporen van voortvluchtige tbs’ers, heeft sinds 2006 1.076 mensen opgespoord. Dat komt neer op 99,3 procent.
cc-foto: Bo

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.