5

KLPD: Opsporing via media werkt averechts

Politieberichten over voortvluchtige tbs'ers of gedetineerde hebben haast geen effect

Wanneer een gevangene na een ernstig misdrijf de benen neemt moet het Openbaar Ministerie binnen 48 uur beslissen of het publiek wordt ingeschakeld. Het OM is in principe verplicht de melding door te geven, tenzij er een goede reden is om het publiek niet op de hoogte te stellen. Volgens Lora Janse, teamchef bij het Korps Landelijke politiediensten (KLPD), werken de politieberichten op televisie juist averechts.

Janse zegt in een interview met de Volkskrant:

Soms is het nuttig het publiek om hulp te vragen, maar in de praktijk verstoren tips vaak juist ons opsporingswerk. Het gevolg is dat we minder regie hebben over ons werk, dat veel meer is dan het natrekken van tips, die vaak betrekkelijk weinig opleveren […] In de praktijk blijkt het vaak moeilijk iemand te herkennen op basis van een foto.

Bovendien worden vrijwel alle voortvluchtigen weer gearresteerd. De Groep Opsporing Onttrekkingen (GOO), een eenheid van de KLPD die belast is met het opsporen van voortvluchtige tbs’ers, heeft sinds 2006 1.076 mensen opgespoord. Dat komt neer op 99,3 procent.

De Volkskrant: ‘Politieberichten op tv verstoren de opsporing’

cc-foto: Bo

Geef een reactie

Laatste reacties (5)