298

Knapen: Hongersnood? Doe het zelf!

Giro 555 haalt mondjesmaat geld binnen... Knapen weigert om toch al lage opbrengst te verdubbelen

Volgens staatssecretaris Ben Knapen is er meer hulp nodig in Afrika. In een interview met het Algemeen Dagblad noemt hij de situatie in de hoorn van Afrika, waar miljoenen dreigen te sterven van de honger, ‘steeds nijpender’. De staatssecretaris betreurt het dat de hulpactie van Giro 555 maar langzaam op gang komt, omdat ‘de tijd dringt en het ergste nog moet komen’ en er ‘nú hulp moet komen’. Hoe nijpend de situatie ook is en hoe laag de opbrengst van de gezamenlijke hulporganisaties ook mag zijn, Knapen is niet van plan de opbrengst te verdubbelen. Dat is namelijk ‘oneerlijk’.

De gezamenlijke hulporganisaties hebben tot dusver pas 2 miljoen euro opgehaald. Een schijntje vergeleken met bijvoorbeeld de aardbeving in Haïti, waar 111,4 miljoen euro werd verzameld.

In het interview wijst Knapen erop hoe noodzakelijk hulp aan Afrika is. Het kabinet vindt het een ‘morele noodzaak’ dat de Nederlandse bevolking bijdraagt aan de hulpactie. Maar, morele noodzaak of niet, Knapen noemt het ‘oneerlijk’ om belastinggeld in te zetten voor hulp. De Nederlander moet zelf beslissen of hij geld wil doneren. 

Knapen, in antwoord op de vraag of hij de opbrengst van de actie wil verdubbelen, zoals in het verleden vaak gebeurde:

Nee. De Overheid stelt al middelen ter beschikking. Het kan niet zo zijn dat je als belastingbetaler twee keer betaalt. Dit is een actie van mensen voor mensen. Denk niet: de overheid schiet toch wel extra bij. Vorig jaar heb ik ook de 3FM-actie rond het Glazen Huis niet verdubbeld. De opbrengst was hoger dan ooit! Wie wat wil betekenen, moet zelf geld overmaken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gebeurt.

Wassila Hachchi, Tweede Kamerlid voor D66, reageert verbaasd via Twitter:

Ontevreden met opbrengst hulpactie Afrika, maar op de vraag zelf extra bijdragen zegt #Knapen dat we al genoeg geven #?”

AD: Kabinet: Geef aan Afrika!

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Anna Ridout/ Oxfam

Geef een reactie

Laatste reacties (298)