194

Knapen reageert, Wilders keurt goed

Update: Staatssecretaris Ben Knapen reageert op zijn uitspraken in The Jakarta Post, die zondag door Joop werden onthuld: 'Dat bedoelde ik niet'

Ben Knapen (CDA), staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. vergelijkt de PVV met Indonesische moslimfundamentalisten. Volgens Knapen vormen populisten ‘een minderheid die niet meer groeit’. Hij noemt het bestaan van de politieke stroming ‘jammer’

In een interview met de Jakarta Post zegt Knapen onder meer het volgende:

JP: Is de zogeheten ‘islamofobie, uitgedragen door sommige Nedelandse politici zoals Geert Wilders, aan het toenemen in Nederland?
BK: Het is gegroeid zoals in andere landen maar het is nog steeds een minderheid. Dit heeft te maken met bepaalde vormen van populisme, dat in Indonesië ook voorkomt in de vorm van radicale fundamentalistische religieuze overtuigingen. Helaas is dit onderdeel van een fenomeen dat overal ter wereld kan worden waargenomen. Maar voor zo ver we kunnen zien, kun je niet zeggen dat het nog steeds toeneemt’.

Update 13.50:

Staatssecretaris Ben Knapen reageert op zijn uitspraken in The Jakarta Post, die zondag door Joop werden onthuld. In een ingezonden brief aan het conservatieve weblog De Dagelijkse Standaard van Telegraaf-journalist Joshua Livestro schrijft hij:

Anders dan wel wordt gesuggereerd stel ik Wilders helemaal niet gelijk aan moslimfundamentalisten.

In één adem noemt Knapen het veelvuldig voorkomen van radicale en populistische opvattingen en radicaal georiënteerde godsdienstige opvattingen.

Daarop heb ik gezegd dat radicale en populistische opvattingen op vele plaatsen voorkomen. Ook in Indonesië, waar het zich manifesteert in de vorm van radicaal georiënteerde godsdienstige opvattingen […] Een inhoudelijke vergelijking fundamentalistische opvattingen van Indonesische radicalen en Wilders is wat mij betreft dus helemaal niet aan de orde. Dat zou Wilders onrecht doen.”

Geert Wilders twitterde na het verschijnen van het artikel onmiddellijk zijn goedkeuring:

Jakarta Post: Islamophobia is a ‘minority’ view for Dutch

Geef een reactie

Laatste reacties (194)