Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Knieval Samsom voor Olli Rehn

  •  
13-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
anp_samsom300.jpg
'Regering gaat volgend jaar toch 6 miljard euro extra bezuinigen' 
Diederik Samsom is om. In 2014 gaat Nederland wat betreft de coalitiepartners PvdA en VVD gewoon zes miljard euro bezuinigen. Dat meldde Diederik Samsom donderdag.
De PvdA-leider legt Samsomiaans uit dat afspraak nu eenmaal afspraak is. In het regeerakkoord wordt verwezen naar de Europese begrotingsregels. Die begrotingregels worden volgens Samsom door niemand minder dan eurocommissaris Olli Rehn uitgelegd. Rehn wil dat Nederland 6 miljard euro gaat bezuinigen om op een maximaal tekort van 2,8 procent uit te komen. En als Rehn dat wil, dan doen we dat.
Het kabinet heeft tot nu toe altijd gezegd dat een tekort van maximaal drie procent het doel is. Bovendien zou pas in augustus besloten worden welke bezuinigingen definitief zijn. Ook zou het kabinet de ramingen van het Centraal Planbureau afgaan. Vrijdag komt het CPB met nieuwe cijfers. Al die afspraken lijken voor Samsom nu voor de baan.
Eerder zei premier Rutte nog wel te begrijpen dat Olli Rehn wil dat Nederland 6 miljard euro gaat bezuinigen, maar deze eis toch naast zich neer te leggen.
Dinsdag bezocht Rehn de Nederlandse minister van Dijsselbloem. Na overleg met Dijsselbloem zou Rehn hebben geopperd dat Nederland meer tijd zou krijgen om aan het begrotingstekort van drie procent te voldoen, als de economische groei tegenvalt.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.