17

Knot en DNB-collegae moeten flink salaris inleveren

Financiële toezichthouder moeten voldoen aan balkenendenorm, dat hakt erin

De president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot moet op termijn bijna de helft van zijn salaris inleveren, schrijft de Volkskrant vrijdag. Dat is een gevolg van de onlangs goedgekeurde beperking van inkomens in de (semi-)publieke sector. De financiële toezichthouders moeten voldoen aan de zogeheten balkenendenorm van 228.599 euro.

De Volkskrant deed onderzoek naar de publieke topinkomens: 

Topbestuurders mogen vanaf 1 januari maximaal de balkenendenorm van 187 duizend euro verdienen. Inclusief extra’s en pensioen komt het bedrag uit op ruim 228 duizend euro. Ook DNB en AFM blijken onder de nieuwe wet te vallen. AFM-bestuursvoorzitter Gerritse zit nu op 510 duizend euro, de beloning van DNB-president Klaas Knot komt uit op 443 duizend euro.

Bestuurders mogen hun huidige salaris vier jaar houden en moeten het daarna in drie jaar afbouwen naar de balkenendenorm. Dat kan bij de anderhalf jaar geleden begonnen Knot een probleem worden, vooral als hij in 2018 moet worden herbenoemd. De beloning zou dan terug moeten naar de balkenendenorm.

Volgens de Tilburgse hoogleraar banken en financiën Harald Benink is deze ingreep een riskant idee.

De wens tot matiging is begrijpelijk, maar de salarissen bij DNB en AFM zijn zo hoog omdat ze werken in de financiële sector. Daar moeten ze goede mensen aantrekken. Een klein salarisverschil is dan geen probleem, maar als een goede bankier zijn huis moet verkopen om in de publieke sector te kunnen gaan werken, loopt het fout. Dan wordt het gat tussen het toezicht en de sector te groot. En met de crisis is gebleken hoe belangrijk goed toezicht is.

De beloning van Knot lijkt nu internationaal gemiddeld. Zijn Belgische collega verdient 520 duizend euro, de deze week benoemde nieuwe baas van de Bank of England komt omgerekend op 773 duizend euro.

Ook in de zorg zitten veel bestuurders boven de inkomensnorm. De sector heeft al actie aangekondigd tegen de ingreep van de overheid in de topinkomens.

De vraag is of de beperking van de beloning de kwaliteit van die sector parten gaat spelen omdat de beste mensen voor het bedrijfsleven kiezen, stelt de Volkskrant.

Minister Dijsselbloem van Financiën zal binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer laten weten hoe hij de nieuwe wet voor de publieke topinkomens gaat toepassen bij DNB en AFM. De toezichthouders willen daarom nog niet reageren op de dreigende salarisverlaging voor Knot.

Volkskrant: Klaas Knot (DNB) ziet zijn salaris gehalveerd worden

Foto-cc: RNW

Geef een reactie

Laatste reacties (17)