50

Knot: meer macht voor eurocommissaris voor de euro

DNB-president in Buitenhof: ook kleine banken onder Europees toezicht

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is voorstander van het idee om de Europese Commissaris voor de euro meer macht te geven, meldt onder andere de Volkskrant. Knot deed de uitspraak zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag. In het televisieprogramma Buitenhof liet Knot zondag weten dat ‘een logische consequentie van het hebben van een monetaire unie is dat je ook op begrotingsniveau meer coördinatie afdwingt’.


“We hebben in Europa niet alleen strengere budgetdiscipline nodig maar ook scherper schuldentoezicht”, aldus de bankpresident.

Het idee voor een machtiger ‘valutacommissaris’ werd eerder geopperd door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zo schrijft de Volkskrant. De commissaris zou bijvoorbeeld de bevoegdheid moeten krijgen om nationale begrotingen tegen te houden. Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken liet afgelopen week ook al weten voorstander te zijn.

De bankpresident zei verder in Buitenhof dat hij sterk voorstander is van het onderbrengen van alle 6000 Europese banken onder het bankentoezicht waarover de Europese leiders eerder deze week overeenstemming hebben bereikt, niet alleen de grote systeembanken, zoals bijvoorbeeld de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil. Dat is ‘in zijn begrip’ ook in Brussel afgesproken, maar er komt wel een ‘fasering in het tempo’ waarin de banken onder de toezichtsparaplu worden gebracht. Volgens Knot is het duidelijk dat niet de grote instellingen, maar de kleinere banken voor de huidige problemen hebben gezorgd.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)