16

KNSA komt met meldpunt voor gevaarlijke schutter

UPDATE: Zembla binnen de deuren van een schietclub … Zelfs de grootste crimineel kan er lid worden

Na het schietincident in Alphen was Nederland geschokt. Hoe had het ooit kunnen gebeuren dat een jongen met psychische problemen lid kon worden van een schietsportvereniging? Dat antwoord werd snel duidelijk toen Zembla een kijkje mocht nemen binnen de deuren van een schietsportvereniging. Een bestuurslid geeft eerlijk toe. “Je mag zelfs verzwijgen dat je de grootste crimineel van Nederland bent.” De sociale controle moet sterker vindt de schuttersvereniging. Ze wil daarom een meldpunt instellen waar melding gemaakt kan worden van gevaarlijke schutters.

Vrijdagavond is het jeugdavond bij schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk. Kinderen vanaf twaalf jaar dromen er al van op topschutter te worden. Lid van de schietclub is voor hen net zoiets als lid zijn van een voetbal- of een hockeyclub.  Nu halen ze nog hun luchtbuksen tevoorschijn maar menigeen droomt er al van om vanaf hun 18de een Kalasjnikov of een ‘Blazer’ ter hand te nemen. 

Wie lid wil worden, hoeft niet veel moeite te doen om binnen te komen geeft bestuurslid W. Feenstra toe. Hij heeft maar weinig informatie over zijn leden omdat de bescherming op privacy die blokkeert. Ook de politie die verantwoordelijk is voor het verstrekken van wapenvergunningen kan de psychische welzijn van iemand niet controleren.

Politieagent W. de Gans, coördinator Bijzondere Wetten Noordwest Veluwe: “Dat is lastig. Iemand met mentale problemen kan er altijd doorglippen. Wij hebben daar geen zicht op. (…) Ik ben geen arts, ik kan dat niet bepalen.

Feenstra legt uit dat alles draait om de sociale controle:

“Ik ben heel erg alert op mensen die wij wapengeil noemen,” zegt Feenstra. “Dat zijn mensen die bijna verliefd zijn op een wapen.” Hij is heel huiverig als mensen lid willen worden om zo snel mogelijk een wapen te bezitten. Aangezien de sociale controle het belangrijkste controlemiddel is, wil de schuttersvereniging (KNSA) nog een stapje verder gaan. Ze wil een speciaal telefoonnummer instellen voor het melden van gevaarlijke schutters. Niet alleen het bestuur en de leden kunnen het nummer bellen, maar ook burgers.

ZEMBLA – ‘De schietclub’, op zaterdag 28 mei om 22.35 uur bij de VARA op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)