37

KNVB benauwd dat politiek zich met WK-eisen gaat bemoeien

Rusland doet niet moeilijk over de FIFA-eisen, Nederland en België wel

De kans op een WK georganiseerd door België en Nederland neemt af. Nederlandse en Belgische politici hebben moeite met ‘bizarre’ eisen van de FIFA. Ze zijn zuinig op hun portemonnee en huiverig om de regie uit handen te geven.

Nederland en België krijgen volgende week bezoek van de FIFA voor de controle van stadions, accommodaties en infrastructuur. Gezamenlijk staan ze op de lijst om in 2018 het WK voetbal te organiseren, maar vanuit de politiek in beide landen heerst nogal kritiek op de eisen die de wereldvoetbalorganisatie stelt. Zo zouden FIFA-medewerkers een aparte rijstrook op snelweg krijgen en ook zou de FIFA een voorkeursbehandeling eisen voor sponsors van het toernooi. Ook hoeft de FIFA geen belastingen en btw te betalen.

Door alle onrust die daardoor wordt gewekt vreest Harry Been, secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) dat de kansen slinken. “Rusland heeft er veel voor over om het WK te organiseren”, zegt hij tegen de GPD in De Limburger. Ook zou het land meer dan genoeg geld beschikbaar hebben voor de organisatie.
Been wil vanuit de Tweede Kamer zo snel mogelijk opheldering, maar omdat die nog met reces is, gaat dat waarschijnlijk niet op tijd lukken. Hij stelt dat de eisen van de FIFA helemaal niet zo bijzonder zijn. “De FIFA zetelt in Zwitserland en betaalt daar keurig belasting”, zegt Been. “Er komen escortes voor de bussen van de 32 teams, omdat die op tijd in de stadions moeten zijn. En winkels rond de stadions mogen gewoon hun eigen spullen blijven verkopen, ook als die geen sponsor van de FIFA zijn.”

De druk op de ketel wordt alsmaar groter. Niet alleen door de afwijzing vanuit de politiek, maar ook heeft Nederland haar financiën nog niet rond. Het is nog niet duidelijk wie de hoge kosten van de bouw van verbouw van stadions gaan betalen.
Lees meer op de website van De Limburger: ‘Politiek verknalt WK-kansen’

cc-foto: Wanja Krah

Geef een reactie

Laatste reacties (37)