16

KNVB: stadsmariniers en voormalig agenten bij risicowedstrijden amateurs

Om geweld in het amateurvoetbal terug te dringen, wil de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) stadsmariniers, reservisten en voormalige agenten gaan inzetten. Zij zouden bij risicowedstrijden of bij clubs waar vaak problemen zijn een oogje in het zeil moeten houden. Directeur Jan-Dirk van der Zee zegt dit tegen Nieuwsuur, dat scheidsrechters in het amateurvoetbal vroeg naar hun bevindingen.

“Blijkbaar zijn wij het normaal gaan vinden dat je vals mag spelen, dat je de scheidsrechter een tik geeft of dat je met z’n elven op de scheidsrechter afloopt”, zegt de directeur-amateurvoetbal tegen Nieuwsuur. “Daarom wil ik doen wat in mijn mogelijkheden ligt om in te grijpen.”

Komend weekend is het zes jaar geleden dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed nadat hij werd mishandeld op een voetbalveld. Vooral in de lagere klassen van het amateurvoetbal is er weinig toezicht op geweldsincidenten. Van de dertigduizend wedstrijden die elke week in deze categorie plaats vinden, wordt van naar schatting twintig procent van de incidenten geen melding gedaan bij de KNVB. Dit moet anders, zegt de bond nu.

Foto: SeppH

Geef een reactie

Laatste reacties (16)