Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KNVB start onderzoek naar ziekmakend effect kunstgras

  •  
10-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-10-07 om 18.24.44
De KNVB en het onderzoeksinstituut voor de volksgezondheid RIVM zijn een onderzoek gestart naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van spelen op kunstgras. De actie volgt op een onthullende aflevering van ZEMBLA , het VARA programma voor onderzoeksjournalistiek, dat boven tafel wist te krijgen dat het kunstgras bolletjes bevat die kankerverwekkend kunnen zijn.
"Er wordt nu een inventarisatie gemaakt van alle sportvelden met kunstgras in ons land. Volksgezondheidsinstituut RIVM heeft dat nodig om monsters te gaan nemen. Daarna zullen van vijftig tot honderd velden monsters worden genomen, zo liet de KNVB weten. Intussen wordt er ook literatuuronderzoek gedaan naar de eventuele gevaren van kunstgras, waarbij alle nationale en internationale documentatie nogmaals wordt bekeken. Binnen twee weken zullen de betrokken partijen in het openbaar een plan van aanpak presenteren. Daarna volgt het daadwerkelijke onderzoek. "
Verwacht wordt dat de resultaten nog voor het einde van het jaar bekend zijn.
NRC meldt dat de KNVB in de tussentijd geen extra maatregelen neemt. Het RIVM adviseerde spelers wel voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals douchen na het spelen en schone kleding aantrekken. Ook worden ouders aangeraden kinderen niet op de velden te laten spelen met het rubbergranulaat.
Tientallen wedstrijden gingen afgelopen weekend niet door vanwege zorgen over de veiligheid van de spelers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.