14

Kobani voor 80 procent in handen Koerden

Koerden boeken grote successen in strijd tegen IS: 'Hopelijk kunnen de strijders binnen enkele dagen de hele stad controleren'

Terreurorganisatie IS lijkt haar grip op de noord-Syrische stad Kobani te verliezen, Koerdische strijders hebben inmiddels zo’n 80 procent van de stad in handen. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten bracht vandaag naar buiten dat Koerdische troepen terreinwinst hebben geboekt en dat veertien strijders van IS daarbij zijn omgekomen.

De strijd om Kobani is van groot symbolisch belang in de strijd tegen IS. De extremistische terreurorganisatie leek vorig jaar Kobani te gaan veroveren, maar stuitte daarbij op hevig verzet van Koerdische troepen. Toen ook Peshmerga’s (Iraaks-Koerdische strijders) zich in de strijd wierpen en een internationale coalitie de posities van IS bombardeerde, kantelde de strijd.

Idriss Nassan, woordvoerder van de stad Kobani, is hoopvol over de uitkomst van de strijd:

Hopelijk kunnen de strijders binnen enkele dagen de hele stad controleren. De opmars verloopt sneller, de luchtaanvallen worden intenser.”

IS controleert nu nog de wijken in het oosten van Kobani. Duizenden inwoners zijn de stad inmiddels ontvlucht richting de overkant van de Turkse grens.

Cc-foto: Karl-Ludwig Poggemann

Geef een reactie

Laatste reacties (14)