72

Koenders: geen reden voor achterdocht, maar MH17-verslag mag niet naar Kamer

Delen van intern verslag van diplomatieke bijeenkomst in Oekraïne 'zou een precedent scheppen en dat is geen goede zaak'

Minister Koenders gaat niet in op het verzoek van D66 en het CDA om het verslag van een diplomatieke bijeenkomst in Oekraïne openbaar te maken. Bij de bijeenkomst, die vlak voor de ramp met de MH17 plaatsvond, was een Nederlandse diplomaat aanwezig. Op de bijeenkomst werd verteld dat er boven Oekraïne een Oekraïens transportvliegtuig was neergehaald door een Russische raket. Volgens sommigen had die mededeling als waarschuwing kunnen worden opgevat dat het niet veilig was om met een passagiersvliegtuig over Oekraïne te vliegen.

D66 en CDA hadden Koenders verzocht om het verslag van de bijeenkomst vandaag naar de Kamer te sturen, maar volgens Koenders heeft de Nederlandse ambassade in Oekraïne een intern verslag aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd en is het niet gebruikelijk om dat te delen: ‘Dat zou een precedent scheppen en dat is geen goede zaak.’ Koenders voegt daaraan toe dat er geen reden is voor achterdocht. Hij is bereid om alle vragen van de Kamer te beantwoorden, ook als die inhoudelijk over het verslag gaan. Hij wil het stuk zelf alleen niet delen.

Premier Rutte beaamde in zijn wekelijkse persconferentie dat dat niet wenselijk is:

Kijk, in zo’n briefing wordt van alles besproken. Daar zit interpretatie in, daar staat mogelijk in wat andere diplomaten hebben gezegd. Als je dat type informatie openbaar gaat maken, maak je het bijna onmogelijk om nog vertrouwelijke briefings te geven.”

Volgens Rutte is het verslag in handen van alle relevante partijen, waaronder de Onderzoeksraad voor Veiligheid die de ramp met de MH17 onderzoekt.

Het is dus onderdeel van het onderzoek.

Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (72)