Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koenders: 'Nederland moet leger inzetten in Afrika'

  •  
17-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
ANP-Vredesmissies_300.jpg
Kamer debatteert vandaag over de rol van de krijgsmacht bij ontwikkelingshulpmissies ... Rode Kruis is voorstander van duidelijk onderscheid
Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) vindt dat de Nederlandse krijgsmacht veel actiever mag worden met militaire vredesoperaties in Afrika. Namen de VN leidt hij momenteel een internationale vredesmissie in Ivoorkust. “We staatn erom te springen”, zegt hij in NRC.
Koenders begint de discussie op de dag dat de Kamer debatteert over de rol van militairen bij vredesmissies. Op het defensiebudget is 250 miljoen euro bezuinigd. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat dit geld naar vredesoperaties gaat en om die reden naar ontwikkelingssamenwerking gaat.
Volgens Koenders kan het budget prima gebruikt worden voor militaire missies in Afrika. Dan valt volgens hem te denken aan militaire beschermers, het beschikbaar stellen van helikopters, verkenningscapaciteit, hulp bij de opbouw van politie en leger, ontwapening, mensenrechtentrainingen en ziekenhuizen, aldus NRC.
RTEmagicC_Koenders_300.jpg
Het Rode Kruis is tegen inmenging van militairen in conflictsituaties.
Militairen die noodhulp verlenen kunnen het werk van humanitaire organisaties bemoeilijken, of soms zelfs onmogelijk maken”, stelde de organisatie afgelopen week in een verklaring. “Het is van essentieel belang dat de politieke en militaire beleidsmakers serieus de verstrekkende gevolgen wegen van de vermenging van humanitaire hulp en militaire operaties.
Patrick Cammaert, oud generaal-majoor en voormalig adviseur van vredesoperaties bij de VN in New York acht het politiek noodzakelijk van Nederland om actiever te worden in Afrika.
Nederlandse militairen kunnen helpen in Congo, Ivoorkust, Mali. Ethiopië. Dan plant je als land je vlaggetje, heb je invloed en kom je weer achter de dijken vandaan.”
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.