27

Koenders: PvdA moet assertiever worden

Voormalig minister vertrekt naar Ivoorkust, maar is bezig met plan om samen met GroenLinks terug te slaan

Voormalig PvdA-minister Bert Koenders vindt dat zijn partij meer ballen moet tonen in de Tweede Kamer. “Ik zie een versplintering van Nederland en een radicalisering op rechts. Dan moet je fors herijken wat je zelf doet”, zegt hij in een interview in Trouw. De PvdA mag wat hem betreft wat ‘assertiever’ zijn als ze het niet eens is met het kabinet. “De PvdA moet nu eerst een duidelijk verhaal houden waaruit blijkt dat we terug willen in ruil voor steun aan het kabinet.”

Koenders, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking vertrok deze week uit Nederland. Hij gaat in Ivoorkust een VN-vredesmissie leiden. Toch kijkt hij nu al stiekem uit naar de tijd als hij terugkomt van zijn missie. In Trouw zegt hij dolgraag weer terug de politiek in te willen. Hij ziet enkele PvdA punten die het verdienen op beter uitgewerkt te worden.

In de economische crisis zitten enkele punten waar juist wij een antwoord op hebben. De versterking en verduurzaming van de economie. En ook het wegwerken van de enorme ongelijkheid die het gevolg is van de financiële crisis. We kunnen kritischer zijn over de overheidsbureaucratie, we kunnen gezamenlijk een immigratie- en integratiebeleid uitdragen.

Over Cohen zegt hij hij blij is dat hij ‘vastberadenheid’ toont. “Hij waait niet met alle winden mee. Eerlijkheid duurt het langst. En eerlijkheid is belangrijk in de politiek.” De samenwerking met het CDA is volgens hem voorlopig over. Hij zegt erg geschrokken te zijn van de conservatieve houding van de nieuwe lichting.

Alsof we nog in het kabinet-Den Uyl zaten. Ik weet niet of het CDA nog een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst. Ze hebben een leiderschapscrisis, ze zijn erg kwetsbaar nu. Ik weet het echt niet.

Ondertussen is Koeders bezig met GroenLinks om informeel aan de keukentafel progressieve plannen uit te werken. In Den Haag gaat het volgens hem nu moeizaam omdat veel oppositiepartijen op D66 na, nieuwe leiders hebben die nu eenmaal de behoefte hebben om zich te profileren.

Je kunt zulke samenwerking moeilijk vanuit Den Haag afdwingen en het moment is er ook niet naar. Maar ik vind dat progressief Nederland vastberadener moet zijn op een aantal dingen die wij al een hele tijd samen vinden.

Trouw: Koenders: PvdA moet meer ballen tonen
cc-foto: OxfamNovib

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (27)