Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koerden vormen autonome regering in Noordoost-Syrië

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
15972396394_8e795deb49_z
De Syrische Democratische Raad (SDR), het hoogste Koerdische politieke orgaan in wat voorheen bekend stond als Rojava, heeft een nieuwe autonome regering gevormd. Dit meldt Al Monitor. Zij zal gaan werken in het door Koerden gecontroleerd gebied, in het noordoostelijke deel van Syrië. In de regio van waaruit zij opereert zijn nog altijd Amerikaanse troepen aanwezig en een internationale troepenmacht die ooit tegen IS vocht. De nieuwe regering neemt ook delen van oost-Syrië onder haar hoede. In totaal gaat het om zeven regio’s die onder de nieuwe regeling zullen vallen.
Het is de bedoeling dat de coördinatie tussen gebieden waar een Koerdische meerderheid leeft wordt verbeterd. Uitvoerende comités zullen worden aangesteld om de regio te kunnen besturen. De nieuwe organisatie zal werken onder de paraplu van de SDR, dat haar hoofdkwartier heeft in Ain Issa, in het district Raqqa. Raqqa was voorheen de hoofdstad van het inmiddels verjaagde IS. De nieuwe regering zal bestaan uit allerlei minderheden, wat ongekend is in Syrië. Zo zullen leden van Koerdisch-, Turks,- en Arabisch sprekende groepen gaan besturen, maar ook christenen en Yezidi’s.

Meer over:

syrië, koerden, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.