Laatste update 19 juni 2017, 10:12
49

Koerdische betogers dringen ook Europees Parlement binnen

VS vallen IS rondom Kobani aan, Ban Ki-moon 'diep bezorgd' ... Eerder: Koerdische demonstranten bestormen Tweede Kamer, eisen Nederlandse deelname luchtaanvallen Syrië: 'Er is een genocide gaande in Kobani' 

Een groep van rond de 100 koerden is maandagavond binnengedrongen in de hal van de Tweede Kamer. Ook staan nog zeker 150 mensen te protesteren voor het parlementsgebouw in Den Haag. De Koerden demonstreren tegen IS die in Noord-Syrië de koerden bij Kobani onderdrukken. De demonstratie gaat er vredig aan toe en is onderdeel van een grotere internationale actie die op Twitter te volgen is via #Twitterkurds.


Updates onderaan

Bij de actualiteitentalkshow Pauw zei een woordvoerster van de Nederlandse Federatie voor Koerden dat het een demonstratie is tegen IS in Syrië.

Daar is momenteel een genocide gaande en dat moet stoppen”. Volgens haar gaat het om een beweging van burgers zelf. “Er staat politie en ME voor het parlementsgebouw maar de demonstratie gaat er vredig aan toe.”

De betogingen gingen maandagavond van start in heel Europa. Er werd gedemonstreerd bij verschillende parlementsgebouwen, in Wenen en Bern, en op de luchthavens van Brussel, Kopenhagen en Stockholm. Ook bij de Brandenburger Tor in Berlijn verzamelden zich Koerdische betogers.

De Nederlandse F16’s staan te wachten om IS aan te vallen in Irak. Hoewel Nederland niet meedoet bij aanvallen in Syrië, is bij de oppositie in de Kamer bezorgdheid ontstaan over de situatie rondom het Noord-Syrische grensstadje Kobani waar een felle strijd woedt tegen IS. De Kamer wil weten welke stappen de internationale coalitie heeft gezet om de burgers van Kobani te beschermen tegen luchtaanvallen. In dit gebied wonen overwegend veel Koerden. De partijen PVV, SP, CDA, SGP en ChristenUnie willen vooral weten wat de rol van Turkije zal inhouden.

De partijen eisen dinsdag een brief van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) over Kobani en de rol van de anti-ISIS coalitie. De oppositieleden vragen zich af of de regering ‘de noodzaak’ voor de internationale gemeenschap ziet om de burgers te beschermen, en ook wil de Kamer opheldering over hoe de regering de gebeurtenissen in Kobani ‘op dit moment kwalificeert’.

IS heeft sinds de verrassende doorbraakactie in september de macht in grote delen van Syrië en ook Irak in handen. Sinds half september rukken ze ook op richting de Koerdische stad Kobani. Dat zorgde er voor dat 160.000 Syrische Koerden op de vlucht zijn geslagen en de grens met Turkije zijn overgestoken. Er wordt hevig gevochten om de stad. Eerder vandaag zouden er twintig strijders van IS zijn gedood, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Inmiddels wappert in delen van de stad de IS-vlag.

Demonstratie van Koerden bij de Duitse wereldomroep in Bonn:

Koerdische actie bij het parlement in Wenen:

Koerden in actie op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle

Turkse politie in actie tegen Koerdische betogers in Istanbul

Koerden protesteren in het Londense metrostation Oxford Circus

Dinsdag 9.00 uur:
De Koerdische demonstranten hebben het gebouw van de Tweede Kamer vannacht even na half twee verlaten, na gesprekken met onder anderen Kamervoorzitter Van Miltenburg, waarin toezegging werden gedaan over een vervolggesprek. Buitenlandspecialisten van verschillende fracties spreken om 09.30 uur achter gesloten deuren met een afvaardiging van de betogers. Het gesprek zal gaan over de belegering van de Syrische stad Kobani op de grens met Turkije door de terreurbewering IS, alsmede over medische hulp aan en opvang van slachtoffers in het gebied.

Dinsdag 12.00 uur:
Nederland moet zo snel mogelijk meedoen aan luchtaanvallen op doelen van de terreurbeweging IS in Syrië, en dan vooral in het gebied rond de plaats Kobani nabij de grens met Turkije, die wens hebben Koerdische demonstranten vanochtend uitgesproken in een gesprek met Tweede Kamerleden. Volgens een woordvoerder van de Koerdische delegatie hebben beide partijen ‘begripvol’ met elkaar gepraat: 

We zijn blij dat we zo snel na de actie van gisteravond konden komen.”

Naast de inval in de Tweede Kamer is een andere groep Koerden vanochtend ook het Europees Parlement in Brussel binnengedrongen. Volgens een woordvoerster van het EP gaat het om een vijftigtal demonstranten.

NRC: Koerdische betogers dringen hal Tweede Kamer binnen /

‘Kabinet moet uitleg geven over strijd Kobani’

Geef een reactie

Laatste reacties (49)