53

Koerdische strijders executeren IS-gevangenen

'Een kogel kost zo'n 50 cent. Een tweede kogel en je bent er vanaf. We willen gewoon geen gevangenen'

Koerdische strijders zouden IS-gevangenen executeren en hebben uit wraak ten minste één Arabisch dorp verwoest. Dat zegt de Nederlandse Koerd Serdar Dosky in een reportage van Nieuwsuur. Dosky is de leider van de Koerdistan Volksverdedigingsmacht, een vrijwilligersleger. Hij vertelde dat zijn strijders krijgsgevangenen en ook gewonde gevangenen meteen executeren, op een moment waarop hij dacht dat de camera uitstond: “Een kogel kost zo’n 50 cent. Een tweede kogel en je bent er vanaf. We willen gewoon geen gevangenen.”


Nadat Nieuwsuur zijn uitspraken bekend maakte, liet Dosky weten dat het om ‘een verschrikkelijk misverstand’ en ‘een grapje’ gaat:

Dit soort uitspraken doen we uit boosheid over de acties van IS. Een paar maanden geleden was IS aan de winnende hand en kregen we niet eens de kans gevangenen te maken. Terroristen vechten tot de dood. Ook nu hebben we dus nooit een krijgsgevangenen kunnen maken. We hebben dit nooit gedaan.”

De reportage van Nieuwsuur toont ook een bezoek aan het Arabische stadje Barzan, waarvan niets meer over is. Volgens Koerdische commandanten zijn de huizen van duizenden inwoners met de grond gelijkgemaakt, uit wraak op de bewoners van het dorp, die op hun beurt Koerdische strijders op gruwelijke wijze zouden hebben vermoord.

Human Rights Watch heeft de beelden inmiddels gezien en eist een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden:

Iedere vorm van collectieve straf die geen legitiem militair doel dient en de burgerbevolking onevenredig hard treft, zoals de massale verwoesting van huizen, vormt een schending van het oorlogsrecht.” 

Cc-foto: screenshot Nieuwsuur

Geef een reactie

Laatste reacties (53)