Laatste update 13:49
33

Dreigend koffietekort door klimaatverandering

Hold on to your latte! Want terwijl we steeds meer koffie zijn gaan consumeren en steeds meer mensen afhankelijk zijn van de koffieteelt, wordt het steeds moeilijker om koffiebonen te produceren. De oorzaak? Klimaatverandering…

De afgelopen tien jaar is het aantal koppen koffie dat per dag wordt gedronken gegroeid met veertig procent en die groei lijkt op dit moment alleen maar door te zetten. Koffie is daarmee een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van de koffieteelt en daarnaast zijn nog eens 100 miljoen mensen werkzaam in de koffieverwerkende industrie.

Maar deze gigantische industrie, die ervoor zorgt dat het westen genoeg cafeïne heeft om te blijven functioneren, heeft een steeds groter probleem. Een toenemend aantal plantages dreigt ongeschikt te worden voor koffieteelt vanwege klimaatverandering.

De Coffea Arabica, de meest gedronken variant is erg gevoelig voor schommelingen in de temperatuur en neerslag. Robusta`koffie kan net wat beter tegen een stootje, maar is een stuk minder lekker. Hij wordt vooral gebruikt voor instantkoffie, of om de Arabica aan te lengen. De koffieteelt heeft daarnaast ook nog eens last van insecten en schimmels die profiteren van de hogere temperaturen. Landbouwkundigen brengen zien een rechtstreeks verband tussen de dalende koffieopbrengst en de opwarming van de aarde.

Italiaanse koffiemaker Andrea Illy voorziet een groot probleem:

We verwachten dat we twee keer zoveel koffie nodig hebben, waarschijnlijk zelfs drie keer zoveel, tegen het einde van de eeuw, met niet meer dan de helft van de nu beschikbare grond. We hebben een probleem dat dringend om een oplossing vraagt.

Ook de directie van de koffiebrander Lavazza luidt de noodklok:

Er hangt een zware wolk boven ons hoofd. De situatie is ernstig. Klimaatverandering kan op de korte termijn gevolgen hebben. Het gaat niet meer over de toekomst. Het gaat over het heden.

NRC: De koffie dreigt op te raken door klimaatverandering

Foto: CC jen

Geef een reactie

Laatste reacties (33)