157

Kogel is door de kerk: kabinet bezuinigt 6 miljard extra

Update: oud-minister Zalm: Kabinet is laat met begroting ... Minister Dijsselbloem: ook wanneer cijfers in augustus meevallen gaat Nederland extra bezuinigen

Het kabinet is hoe dan ook van plan om zes miljard euro extra te gaan bezuinigen in 2014 en daarmee te voldoen aan de eis van eurocommissaris Olli Rehn. Dat schrijft minister Dijsselbloem (Financiën) aan de Tweede Kamer. Ook wanneer de cijfers over de economie in augustus meevallen, zullen kabinetspartijen PvdA en VVD niet op het bedrag terugkomen.

Get Adobe Flash
Update 08.20:

Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën is kritisch over de manier waarop het kabinet de nieuwe begroting vorm geeft. Ministers zouden te weinig tijd hebben om fundamentele veranderingen door te voeren, doordat de Europese Commissie te laat komt met adviezen. Dat zei Zalm woensdagavond in het programma Knevel en Van den Brink. Volgens Zalm had het kabinet in maart of april al klaar moeten zijn met de plannen voor volgend jaar, zodat er nog een half jaar over is tot Prinsjesdag om besluiten te nemen. “Je bent dan niet genoodzaakt tot maatregelen op de korte termijn.”

Eerder:

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, verklaarde eerder nog dat het sociaal akkoord dat het kabinet heeft gesloten met werkgevers en vakbonden “staat als een huis”. Volgens Asscher zal aan de afspraken die daarin staan niet gemorreld worden. Werkgevers, werknemers en het kabinet spraken onder meer af dat een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro voorlopig in de ijskast zou worden gezet. Asscher meent echter dat voldoen aan de 6 miljard-eis van Rehn geen effect zal hebben op de afspraken uit het sociaal akkoord. Reinier Castelein van vakbond De Unie noemde de planner eerder al een “bom onder het sociaal akkoord”.

Het Centraal Planbureau maakte vorige week nog bekend een begrotingstekort van 3,7 procent te voorzien voor 2014. Het is nog maar de vraag of de zes miljard die het kabinet wil bezuinigen voldoende zal zijn om het tekort onder de drie procent te krijgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (157)