27

‘Kok had ook soberheid in bonus-discussie kunnen brengen’

Partijvoorzitter Ploumen reageert op optreden Kok voor Commissie De Wit. Partijprominent Van der Zwan: Kok moet terugkomen op rol in bankenwereld

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA had gehoopt dat oud-premier Wim Kok “zijn persoonlijke soberheid” had weten over te brengen in de bonussendiscussie toen hij nog commissaris was bij bankverzekeraar ING.

Ploumen zei dit zaterdag bij het radioprogramma Tros Kamerbreed.

De partijvoorzitter reageerde op het optreden van Kok in voor de parlementaire onderzoekscommissie De Wit donderdag.  De commissie hoorde hem in zijn rol van oud-commissaris van ING over de financiële crisis. Kok zei dat de financiële sector zich in de periode voor de crisis “heel erg kortademig” is gaan gedragen. “Het is een soort ratrace waar je je moeilijk aan kunt ontrekken”, aldus de voormalig PvdA-premier. 
Ploumen zei Kok te kennen als een sober persoon. “De manier waarop hij zelf in het leven staat, die sobere houding, dat elk dubbeltje omkeren. Dat had hij kunnen overbrengen”, aldus Ploumen.

PvdA-prominent en econoom Arie van der Zwan zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat Kok moet terugkomen op de manier waarop hij zich donderdag heeft verdedigd voor de commissie. De oud-partijleider van de PvdA schoot in de ogen van Van der Zwan te veel in de verdediging. Hij noemde het optreden van Kok “ontluisterend”.

Volgens de econoom had Kok moeten erkennen dat hij het achteraf bezien verkeerd heeft gedaan. Hij had als commissaris meer oog moeten hebben voor het publieke belang en tegen risicovol beleid kunnen stemmen. “Kok is het aan zichzelf en zijn stand verplicht om hierop terug te komen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (27)