99

‘Kolencentrales kosten jaarlijks 386 miljoen aan zorgkosten’

Artsen: Luchtvervuiling door kolencentrales een onderschat gezondheidsrisico

De 8 kolencentrales die Nederland heeft veroorzaken jaarlijks 386 miljoen euro aan gezondheidszorgkosten en inkomstenderving. Dat schrijft de Europese Health and Environment Alliance (HEAL) vrijdag in een rapport.

De noodzaak om te investeren in schonere energievormen wordt duidelijk als we gaan kijken wat het aandeel van kolencentrales is in de totale zorgkosten. Kolencentrales veroorzaken veel ziektes zoals chronische longziekten en hartaandoeningen.

HEAL berekende voor elk land in de Europese Unie hoe vaak gezondheidsproblemen voorkwamen die geheel of grotendeels door kolencentrales veroorzaakt worden. Zo zijn alles kolencentrales in de EU jaarlijks verantwoordelijk voor in totaal 18.200 miskramen, 2,1 miljoen dagen medicijngebruik, 4,1 miljoen ‘verloren’ werkdagen waarin iemand afwezig is of minder actief en 28,6 miljoen situaties met ademhalingsklachten. In totaal is de totale schadepost voor Europa maximaal 42,8 miljard euro per jaar.

Volkskrant: ‘Zorgkosten door kolencentrales 386 miljoen’

cc-foto: Eutrophication & Hypoxia

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)