42

‘Kolonisten Westoever gebruiken terreur’

Geheime dienst zegt dat joodse extremisten nieuwe terreurgroepen vormen die Palestijnen en Israëlische vredesactivisten als doelwit zien

Israëlische autoriteiten signaleren een schrikbarende toename in het aantal aanslagen door joodse fanatici op Palestijnse en Israëlische doelen, zo meldt de Britse krant The Independent woensdag. De aanvallen volgen op de ontruiming van de illegale nederzetting Migron tien dagen geleden.

The Independent schrijft dat de spanning ook toeneemt door het Palestijnse streven naar erkenning door de Verenigde Naties. Rechts Israël vreest dat alle nederzettingen op de Westoever, die volgens het internationale recht illegaal zijn, zullen moeten worden ontmanteld om een onafhankelijke Palestijnse staat mogelijk te maken.

Bronnen bij de Israëlische geheime Shin Bet dienst melden in de Israëlische krant Ha’aretz dat joodse extremistische groeperingen zich feitelijk bezighouden met terroristische activiteiten. Ze bereiden aanslagen voor, surveilleren in Palestijnse dorpen en verzamelen informatie over Israëlische vredesactivisten. De geheime diensten lijken bezorgd over de vraag of ze de in toenemende mate militante kolonisten, die uit wraak voor ieder afgebroken kolonistenhuis een Palestijns huis aanvallen, in toom zullen kunnen houden.

Recentelijk zouden kolonisten verantwoordelijk zijn geweest voor het besmeuren van twee Palestijnse moskeeën, het ontwortelden en verbranden van olijfbomen, het in brand steken van auto’s en graffiti spuiten op de muren van de universiteit in Birzeit. Ook het Israëlische leger is een doelwit geweest. Op een legerbasis zijn van voertuigen de banden doorgestoken en zijn de bulldozers die gebruikt werden bij de ontruiming van de illegale nederzetting Migron vernield. Steeds laten de daders hun merk achter door de woorden ‘price tag’ in graffiti achter te laten, dit om duidelijk te maken dat het de prijs is die betaald wordt voor de ontruimingen.

De Israëlische vredesbeweging heeft onlangs in een verklaring gevraagd om “noodmaatregelen tegen wat een nieuwe joodse ondergrondse aan het worden is”.

Hoewel in Israël een meerderheid voor de twee-staten-oplossing is, wil het er bij de kolonisten niet in. De rechtse politicus en kolonist zei afgelopen week in een workshop nog: “We moeten het idee van een Palestijnse staat uit de gedachten van mensen wissen en de wereld ervan overtuigen dat de Islam een gevaar is.”

Independent: Israel fears settlers in West Bank are using terror tactics

Foto-cc: ISM Palestine

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (42)