7

Komiek confronteert schoonzoon Trump met banden Saoedi-Arabië

Komiek Hasan Minhaj, bekend van The Daily Show en zijn eigen populaire Netflix-show Patriot Act, heeft Trumps schoonzoon Jared Kushner rechtstreeks geconfronteerd met diens banden met de moordzuchtige Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS). Minhaj deed dat tijdens het jaarlijkse gala georganiseerd door tijdschrift TIME waar de honderd meest invloedrijke personen van het afgelopen jaar worden geëerd.

Tijdens zijn toespraak haalde Minhaj een van die honderd personen aan, namelijk activiste Loujain al-Hathloul die wereldberoemd werd als een van de vrouwen die als eerste het regime tartte door achter het stuur van een auto plaats te nemen, tot voor kort verboden voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Hoewel het verbod formeel is opgeheven, een poging van MBS om zich aan de buitenwereld als nieuw, progressief gezicht van het land te presenteren, zijn veel van de activisten voor vrouwenrechten inmiddels gearresteerd. Onder hen ook Loujain al-Hathloul. Aanwezig in het publiek was Jared Kushner, schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Kushner is bevriend met MBS, en bleef dat ook nadat de bewijzen voor de moord op Khashoggi zich tegen MBS bleven opstapelen, en dus besloot Minhaj Kushner aan te spreken:

Ik weet dat er hier veel zeer machtige mensen aanwezig zijn, en zou het niet gek zijn als er een hooggeplaatste functionaris uit het Witte Huis bij is die MBS kan WhatsAppen en zeggen: Hé, misschien zou je die persoon kunnen helpen uit de gevangenis te komen omdat ze dit niet verdient.

Na afloop van het gala zei Minhaj het gezicht van Kushner niet te hebben gezien tijdens de toespraak, maar dat het verzoek om contact met MBS op te nemen echt is en dat hij hoopt dat Kushner heeft geluisterd. In hoeverre Kushner – of iemand anders in het Witte Huis – gecharmeerd is van Minhaj, is nog maar de vraag. Niet alleen is de regering-Trump dankbaar onderwerp van hoon en kritiek voor Minhaj in Patriot Act en voorheen ook The Daily Show, in 2017 mocht Minhaj het befaamde Correspondents Dinner presenteren waarin hij zeldzaam hard uithaalde naar Trump (die zelf de grote afwezige was) en iedereen om de president heen.

Minhaj werd begin dit jaar zelf wereldnieuws nadat hij in een van zijn afleveringen van Patriot Act het regime van Saoedi-Arabië onder de loep had gelegd. Hij sprak zich in de uitzending vooral fel uit tegen MBS die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven de Saoedisch-Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi te vermoorden. Onder druk van Saoedi-Arabië verwijderde Netflix de aflevering en Minhaj zelf werd tot ongewenst persoon verklaard. Op het TIME-gala vertelde Minhaj, zelf moslim, dat hij om die reden niet meer naar Mekka mag.

Deze week werd bekend dat Saoedi-Arabië 37 mensen heeft geëxecuteerd. Naar eigen zeggen ‘terroristen’, maar in werkelijkheid voornamelijk critici en politieke tegenstanders, sommigen nog tieners.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (7)