34

Komiek Dieudonné – ‘ik ben Charlie Coulibaly’ – weer veroordeeld

Goede vriend van Front National-oprichter Jean-Marie le Pen hoort drie maanden voorwaardelijk tegen zich ... Eerder al 7 maal veroordeeld wegens antisemitisme

De Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is woensdag wederom veroordeeld. Deze keer niet voor antisemitisme, maar voor het verdedigen van terrorisme. Op Facebook schreef Dieudonné vlak na de aanval op het Franse satirische blad Charlie Hebdo ‘wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly’. De terrorist Amedy Coulibaly schoot in de Franse hoofdstad Parijs vier mensen in een joodse supermarkt dood.

Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 30.000 euro, maar de rechter sprak twee maanden voorwaardelijk uit.

Het is niet de eerste keer dat Dieudonné in opspraak komt vanwege zijn uitspraken. Hij is eerder al zeven maal veroordeeld voor antisemitisme en/of laster. De rechter schrijft nu:

Het gevoel van vijandigheid tegenover de Joodse gemeenschap dat Dieudonné hooghoudt voor een publiek dat zich aangetrokken voelt tot hem vanwege zijn charisma, verhoogt zijn verantwoordelijkheid.”

In het verleden introduceerde Dieudonné de ‘quenelle’, een gebaar dat ook wel de omgekeerde Hitler-groet wordt genoemd. Ook de oprichter van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie le Pen, werd destijds gefotografeerd terwijl hij de groet brengt. Le Pen is overigens een goede vriend van Dieudonné en peetvader van één van zijn kinderen.

The New York Times: French Comedian Found Guilty Over Anti-Charlie Hebdo Joke

Eerder verscheen op Joop: Le Pen weer in opspraak om antisemitisme

cc-foto: Alexandre Hervaud

Geef een reactie

Laatste reacties (34)