10

Komkommerdieren

Van poema tot lanspuntslang, angst voor gevaarlijke dieren is populair zomernieuws

Of de wolf in de Flevopolder echt nep is, moet nog blijken maar gevaarlijke wilde dieren zijn wel bij uitstek onderwerp voor komkommernieuws. Het recept is steeds hetzelfde: media raken in de ban van een gevaarlijk beest dat los zou rondlopen en na een tijdje wordt duidelijk dat het dier nooit heeft bestaan.

sitestat
De lanspuntslang van Enkhuizen is een van de bekendste voorbeelden, In augustus 1999 maakt een inwoner bekend dat een vanwege zijn dodelijke beet beruchte lanspuntslang, die hij te logeren had, ontsnapt was. Er brak paniek uit. De politie deed dagenlang onderzoek maar na een paar dagen rees de twijfel. De oorspronkelijke eigenaar bleek onvindbaar en langzamerhand werd duidelijk dat de aangever elementen uit het verhaal verzonnen had. Het leidde ook tot een grimmige sfeer. De slangenbewaarder, annex fantast, kreeg politiebeveiliging uit vrees voor represailles uit de bevolking. De gemeente kondigde aan hem de rekening te sturen voor de zoekacties: 40.000 euro.

Een jaar later breekt er, ook in augustus, paniek uit in Egmond als wandelaars in de duinen een leeuw spotten. Zoekacties leveren niks op en de politie concludeert na enige tijd dat de leeuw nooit bestaan heeft. 

Vanaf juni 2005 was Nederland wekenlang in de ban van een poema die was gesignaleerd op de Veluwe (zie video). De poema is overigens populair als niet-bestaand dier. In de jaren negentig werd er bijvoorbeeld een gesignaleerd in Zuid-Limburg en in 2010 dook er nog een waarschuwing in Baarn op. 

In 2010 was het dan de beurt aan krokodillen in het Havanna aan de Maas: Nijmegen. “Voor de zekerheid is de vijver waar het anderhalve meter lange reptiel zou zijn gespot, afgezet. Bewoners van flats in de buurt krijgen een brief in de bus”, meldde Nu.nl. Er werd zelfs sonarapparatuur ingezet maar ook dit dier bleek een broodje aap. Komkommerdieren, het zijn onze eigen monsters van Lochness.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)