102

Komt de Nederlandse rechtsstaat in gevaar door weigeren imam?

Kamer wil imam El-Haddad toegang tot Nederland weigeren... De Pers-columnist Kustaw Bessems verdedigt de komst: 'Dit is censuur vooraf'... Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU): 'Vrijheid van meningsuiting is niet het hoogste goed'

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de komst van imam El-Haddad naar Nederland. Dat werd duidelijk na Kamervragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind De ultra-conservatieve imam was door de Vrije Universiteit (VU) uitgenodigd voor een debat, maar de VU ziet zich vanwege alle ophef rondom zijn komst genoodzaakt de uitnodiging in te trekken. El-Haddad heeft in het verleden forse uitlatingen gedaan die onder de noemer haatzaaierij zouden kunnen vallen. In Pauw en Witteman verdedigt De Pers-columnist Kustaw Bessems de komst van de imam. Immers: de uitlatingen zijn niet in Nederland gedaan en het is nog onbekend wat hij zal zeggen. De Kamer censureert dus vooraf, aldus Bessems.


Ook is het aan de rechter om te beslissen of eventueel gedane uitspraken van de imam strafbaar zijn, zoals destijds ook het geval was bij PVV-leider Geert Wilders. Door de imam toegang tot Nederland te weigeren komt de rechtstaat in gevaar, aldus Bessems. Volgens Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, is het weigeren van El-Haddad noodzakelijk om gevallen als de moord op filmmaker Theo van Gogh te voorkomen. Voordewind stelt in de uitzending van Pauw en Witteman: “Gelukkig is vrijheid van meningsuiting niet het hoogste goed.”

Geef een reactie

Laatste reacties (102)