61

Komt er überhaupt wel een Brexit?

Maandag 19 juni beginnen de onderhandelingen tussen Londen en Brussel over het voornemen van Groot-Brittannië om de EU te verlaten. Maar wat de Britten uit de onderhandelingen proberen te halen is nog onduidelijk. Sterker nog, de Britten zijn zo slecht voorbereid dat er hardop gespeculeerd wordt of de Brexit er überhaupt wel komt.

Correspondent Lia van Bekhoven verwondert zich op BNR Nieuwsradio over de slechte voorbereiding van de Britten. ‘Wat willen de Britten? Wisten we het maar, want Londen is echt heel slecht op deze besprekingen voorbereid. Tot eind vorige week had de Britse regering Brussel nog steeds niet laten weten wat de openingspositie van het Verenigd Koninkrijk zou zijn’ aldus Van Bekhoven.

Plan B

Oud-eurocommissaris Karel De Gucht zegt tegen het Belgische VTM Nieuws dat hij een ‘ernstige kans; ziet dat de Britten helemaal niet uit de Europese Unie willen vertrekken. Hij zegt dan ook dat de Europese Commissie zich niet alleen heeft voorbereid op brexit-onderhandelingen, maar ook aan ‘contingency planning’ heeft gedaan voor het geval die onderhandelingen op niets uitlopen.

Het doel van de Britse verkiezingen was voor May dan ook het verkrijgen van een breder mandaat om de onderhandelingen aan te gaan. Het tegenovergestelde is echter gebeurd, de Britse Premier is haar meerderheid kwijtgeraakt. De Gucht heeft dan ook geen idee met welk standpunt de Britse regering naar Brussel zal komen: ‘Er is geen meerderheid meer, noch voor een harde Brexit, noch voor een zachte’.

‘Brexit is dood’

Sommigen in het team van Theresa May geloven er überhaupt niet meer in dat May in staat zal zijn de Britten de Brexit te geven waar ze met een nipte meerderheid voor gestemd hebben. Haar positie zou nu zo precair zijn, dat het haar vanwege een gebrek aan autoriteit nooit zou lukken om de enorme berg aan papieren en wetgeving door het parlement heen te loodsen.

‘How can you deliver Brexit when you don’t have any negotiating authority and no majority in the House of Commons?’ vroeg een pro-Europese minister aan de Financial Times. ‘In practical terms, Brexit is a dead duck.’

De loskoppeling van Groot-Brittannië uit de EU zou volgens de Europese procedures binnen twee jaar afgerond moeten zijn. De Gucht beschouwt dit echter als vrijwel onmogelijk: ‘Ik vrees dat men daar nooit uitgeraakt, dus de vraag is met andere woorden wanneer het stokt’. Wat er gebeurt als de Britten niet binnen twee jaar exit zijn, is onduidelijk.

Terugkeer

Groot-Brittannië mag dan een eiland zijn, economisch gezien zijn ze volgens Der Spiegel het hechtste verwoven van alle landen in Europa. Frankrijk levert de elektriciteit, water en sanering worden voor een groot gedeelte gerund door Duitsers en Luchthavens zoals Heathrow zijn in het bezit van Spanjaarden. Een kwart van de dokters in Groot-Brittannië is afkomstig uit Europa.

Der Spiegel is net als de Oud-Eurocommissaris De Gucht er niet van overtuigd dat het May lukt om de Brexit binnen twee jaar voor elkaar te krijgen. Maar ook nog om een andere reden: het zou zomaar kunnen dat de recente golf van woede die er over Groot-Brittannië heenging niet de laatste is en dat die ook niet zal kalmeren door een onzekere economische markt. Het ziet er naar uit dat er binnen een paar jaar een andere regering zal zitten die juist interesse zal hebben in een terugkeer naar de EU. Wat vast tot de mogelijkheden zal behoren, maar waarschijnlijk onder hele andere voorwaarden.

Der Spiegel:A Wave of Anger Crashes over Britain
Financial Times:What the UK election result will mean for Brexit
De Standaard:De Gucht ziet ‘ernstige kans’ dat Britten toch willen blijven
BNR Nieuwsradio: ‘Londen is echt heel slecht op deze besprekingen voorbereid’

Geef een reactie

Laatste reacties (61)