6

Koning België speelt voor rechter

Gratie voor zeventig veroordeelden in 2011... Vijf minder dan een jaar eerder... Beatrix was alleen in 2009 en 1986 aardig voor een gevangene... 

Beatrix heeft het nog maar twee keer gedaan in haar hele regeerperiode, koning Albert van België is het vaker oneens met de rechters: zeventig gevangenen kwamen in 2011 vrij door een koninklijk besluit. Dat blijkt uit de gegevens van de dienst met de toepasselijke naam ‘genade’.

Belgique - 21 juillet 2010 - Personnalités

Volgens de grondwet heeft de koning het recht ‘de door de rechters uitgesproken straffen kwijt te schelden of te verminderen’. De aanvraag wordt behandeld door de dienst Genade, maar de koning ondertekent de gratie.
In 2010 werden er 1.256 genadeverzoeken ingediend, en kregen 75 veroordeelden gratie. Vorig jaar waren er 70 ingewilligde genadeverzoeken op 993 aanvragen.

Beatrix liet in 2009 voor het laatst een gevangene vrij. Op verzoek van het Openbaar Ministerie en de rechter zette zij haar handtekening onder de gratie voor een 50-jarige man die een dubbele moord had gepleegd. Hij had al 17 jaar van zijn levenslange gevangenisstraf erop zitten en was terminaal ziek.

Ook in 1986 verleende Beatrix gratie. Het ging toen om Hans van Z.

De Standaard: ‘Koning verleent gratie aan zeventig veroordeelden’

Foto-cc: Saigneurdegerre

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)