97

Koning en premier toch naar Sotsji

Ministerraad hakt knoop door ... Ook minister Schippers sluit zich aan bij Winterspelen-delegatie

Het kabinet heeft de knoop doorgehakt en besloten dat Nederland toch een delegatie naar de Olympische Winterspelen in Sotsji zal sturen. De koning, premier Rutte en minister Schippers van Sport zullen namens Nederland naar Rusland gaan. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken liet eerder al weten dat hij het ‘in elk geval niet’ zal zijn. Hij hield zijn woord. Ook minister Schippers sprak zo haar twijfels uit, maar gaat toch.

In zijn persconferentie verdedigde de premier de keuze.  “Wij zien niets in boycot, wij denken dat het beter is om de dialoog aan te gaan”, zei de premier. Rutte zei dat waar mogelijk Nederland de mensenrechtensituatie in Rusland aan de orde zal stellen, maar dat het Nederlands bezoek in eerste instantie draait om de sport.

“Ik kom daar om onze sporters aan te moedigen. Maar als je er toch bent en je komt die politici tegen, dan ga ik mijn mond niet houden. Dan spreek je ook over mensenrechten. Maar wat heeft een boycot nou voor nut?”

Op de vraag of de premier ooit heeft overwogen om niet te gaan, antwoordde hij: “geen moment”.

Eerder:

Duitsland, Frankrijk en de VS hebben al afgezegd, maar het kabinet blijft tegen een boycot van de Winterspelen, schrijft Trouw. Ook Timmermans vindt het beter om met Rusland in gesprek te blijven over de mensenrechten.

Regeringspartij de VVD vindt dat koning Willem-Alexander moet gaan. Die speelt geen politieke rol en staat boven de partijen, aldus de liberalen. De SP zien juist liever minister Schippers gaan. De PvdA vindt het belangrijk om met Rusland te blijven praten en vertrouwt erop dat het kabinet een ‘passende vertegenwoordiging’ stuurt.

Trouw: Kabinet hakt vandaag knoop door over bezoek Sotsji

Foto-cc: Rapid Travel Chai

Geef een reactie

Laatste reacties (97)