60

‘Koning mag Troonrede niet afsluiten met gebed’

Jonge democraten D66: Willem-Alexander verliest 'bindende kracht' … 'Troonrede is voor iedereen'

De Jonge Democraten van D66 hopen dat koning Willem-Alexander de Troonrede niet gaat afsluiten met de mededeling dat hij voor het hele parlement bidt. Volgens voorzitter Dirkjan Tijs ondermijnt de koning daarmee dat de Troonrede voor iedereen is, ongeacht zijn geloof.

Tijs hoopt dat de koning zijn ‘persoonlijke noot’ niet uitspreekt. Gebruikelijk bij de afsluiting van de Troonrede sluit de koning zijn voordracht af door de zeggen dat hij voor het hele parlement bidt. Volgens Tijs verliest de koning daarmee zijn ‘bindende kracht’.

“We leven in een pluriforme samenleving en de staat heeft daarbij een verbindende factor”, aldus Tijs in de radio-uitzending van Dit is de Dag. De Jonge Democraten wijzen ook op het principiële punt dat kerk en staat in het Nederlandse parlement gescheiden zijn. “De Troonrede is een moment van iedereen, of je nu christelijk, islamitisch of humanistisch bent.”

In het verleden werden enkele troonredes niet afgesloten met een gebed van de koningin. Dat gebeurde tijdens het Paarse kabinet en in de regeringsperiode van Den Uyl. Tijs hoopt dat de koning morgen zijn rede afsluit met een optimistische boodschap. Dat zou volgens hem meer verbinden met de Nederlandse pluriforme samenleving dan een gebed.

Radio 1 Dit is de dag: Religie hoort niet in de Troonrede

Geef een reactie

Laatste reacties (60)