18

Koning Marokko kondigt grondwetswijziging aan

Koning wil zo meer demonstraties voorkomen... Bevolking krijgt via referendum inspraak

In een zeldzame toespraak op de nationale televisie heeft de koning van Marokko de bevolking toegesproken. In zijn speech kondigde hij verregaande democratische hervormingen aan. Zo zal de grondwet gewijzigd worden om de democratie in het land te bevorderen. Mohammed VI reageert hiermee op de toenemende onrust in Noord-Afrikaanse landen.

Eind februari gingen zo’n veertigduizend Marokkanen de straten op om hervormingen te eisen. Opvallend bij deze betoging was de onvoorwaardelijke steun voor de koning.

NRC-correspondent Carolien Roelants meent dat de koning van Marokko zichzelf nu ‘pro-actief’ opstelt om ervoor te waken dat de onrust in het land niet toeneemt. Verder benadrukt ze dat in vergelijking tot zijn vader, wijlen koning Hassan II, Mohammed VI wel hervormingsgezind is.

Deze hervormingen worden voorgenomen onder druk van de gebeurtenissen in de landen om Marokko heen. Maar Koning Mohammed heeft in de tien jaar dat hij er zit al hervormingen doorgevoerd. Zo heeft hij vrouwen meer rechten gegeven, al is dat proces vastgelopen onder invloed van fundamentalisten. Let wel dat Marokko anders is dan landen als Egypte en Tunesië. In Marokko zijn gewoon verkiezingen. Ik stel mij voor dat Mohammed onder andere de liberalen in zijn land meer ruimte gaat geven.

cc-foto: Franz88

Geef een reactie

Laatste reacties (18)