85

Koning moet meer uitleggen, minder uitgeven

Update: Rutte snapt niets van ophef ... PvdA waarschuwt voor overdaad en bepleit belastingheffing Koninghuis

‘Al te hoge kosten en te weinig openheid (…) maken de koning onnodig kwetsbaar’, dat schrijft Alexander Pechtold van D66 vandaag in de Volkskrant. Hij loopt daarmee vooruit op de begrotingsbehandeling van het Koninklijk Huis. De 127 miljoen die de paleisrenovaties kosten noemt hij ‘exorbitant hoog’.

Naast het uitgavenpatroon van de koning vormt ook Ruttes woordvoering rond het hek, de steiger en het botenhuis van de Griekse vakantievilla een probleem volgens Pechtold. Het meest recente struikelblok is een tijdelijke vergaderruimte van 400 duizend euro in de achtertuin van Willem-Alexanders woning Villa Eikenhorst in Wassenaar. Pechtold geeft de premiet daarom een aantal adviezen teneinde diens ministeriële verantwoordelijkheid voor de koning kracht bij te zetten:

Geef geen halve antwoorden in de hoop dat niet doorgevraagd wordt. Communiceer open in plaats van met verhullend taalgebruik.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt sluit zich daarbij aan, op BNR Nieuwsradio zegt hij:

We horen eigenlijk voornamelijk uit de media dat er kosten zijn gemaakt voor een hek, voor een paleis, voor een noodkeet op het terrein van het woonverblijf. Dan moeten wij als Kamerleden gaan vragen: ‘Wat is er aan de hand, waarom is dat?’. Dat is natuurlijk allemaal niet de manier waarop het zou moeten.

Ook Recourt waarschuwt voor ‘overdaad’:

Een koningshuis kost geld, heeft decorum nodig – paleizen en lakeien – maar als het overdaad wordt, schaadt het de koning. Dat gaat aan de koning kleven. Dat moet de premier niet doen. Die moet kritisch zijn en zuinig.”

De PvdA pleit er dan ook voor om de koning belasting te laten betalen over zijn inkomsten.

Update 22.24 uur

Premier Mark Rutte snapt de ophef in de Tweede Kamer niet over de hoge renovatiekosten van de paleizen die koning Willem-Alexander gebruikt. Volgens hem gaat het om noodzakelijk groot onderhoud van oude gebouwen en zijn de bedragen keurig verantwoord in de begroting.

cc-foto: Swiss Pavilion

Geef een reactie

Laatste reacties (85)